Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak
Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trycket på Eritrea att frige Dawit Isaak ökar

"Det är viktigt att fallet blir mer internationellt uppmärksammat"
2:04 min

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter fördömer Eritreas agerande. Samtidigt tilldelas den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak Unescos pressfrihetspris.

– Jag hoppas han kommer hem. Jag tänker att varje dag är en dag närmare hans frihet. Det är det jag hoppas på mest av allt, säger Betlehem Isaak dotter till fängslade Dawit Isaak.

När såg du din pappa senast?

– Det var hösten 2002, som jag såg honom senast, säger hon.

I över 15 år har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan varken åtal eller dom. Hans familj bor i Göteborg och hans dotter Betlehem, i dag 23 år gammal var 8 år när hon träffade sin far senast.

Dawit Isaak arbetade på en tidning i Eritrea och fängslades samtidigt med flera andra journalistkollegor. Unescos pressfrihetspris och Afrikanska kommissionens fördömande är viktigt.

– Det innebär tryck, det innebär internationell uppmärksamhet. Det innebär att också hans medfångars situation kommer i ljuset, för Eritrea är ett av de värsta länderna på jorden när det gäller pressfrihet. Det finns inga fria tidningar. De har spärrat in massor av journalister och andra människor så de förtjänar mer av vår uppmärksamhet. Det är inte så stora men är väldigt brutala mot sin befolkning, säger Björn Tunbäck, ledamot i Reportrar utan gränser.

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter kräver att Eritrea släpper Dawit Isaak genast och utvidgar också saken att gälla hans kollegor.

Kommissionen kräver att Dawit ska få träffa sin familj och advokat, att Eritrea betalar skadestånd för hans lidande och tar bort förbudet mot fri press i landet.

– Han sitter där han sitter och kan inte göra något åt det, så om inte vi bryr oss om honom, om vi tycker att det är ingen idé, då har vi ju verkligen gett upp. Men den möjligheten finns inte. Det är bara att fortsätta, säger Björn Tunbäck, ledamot i Reportrar utan gränser.

De är flera jurister i Sverige som tillsammans med Reportrar utan gränser driver fallet.

Och att det nu är ett organ på Eritreas egen kontinent som uttalar sig är en framgång samtidigt som FN-organets Unescos pressfrihetspris innebär internationell uppmärksamhet som är betydelsefull.

– Det är viktigt, för fallet blir mer internationellt och inte bara kopplat till Sverige och Eritrea utan det är internationellt och det borde få höras och synas mer, säger Betlehem Isaak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".