Kortklippt blond kvinna med svart kavaj.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Maja Suslin/TT

Föräldraförsäkringen kan göras om

Minister: Den vi har nu leder till ganska stor ojämställdhet
1:22 min

Regeringen kommer vilja göra om föräldraförsäkringen så att den blir mer jämställd, och kanske till och med kortare än i dag. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i Ekots Lördagsintervju.

– Vi behöver en modern föräldraförsäkring. Den vi har nu är 42 år gammal och leder till en ganska stor ojämställdhet. Så jag ser framför mig att vi kommer att få förslag i den här nya utredningen i höst, som förhoppningsvis också ska leda oss vidare i att ta ytterligare steg.

Föräldraförsäkringen beskrivs ofta som en kvinnofälla. För att få en mer jämställd föräldraförsäkring tillsatte regeringen förra året en utredning som ska komma med med nya förslag.

En fråga som socialförsäkringsministern själv funderar på är om föräldraledigheten är för lång i dag, berättar hon i Ekots lördagsintervju.

Föräldrapeng betalas ut i 480 dagar. I 390 av de dagarna baseras ersättningen på den inkomst man har. I 90 dagar får man 180 kronor per dag.

Det är de 90 dagarna som Annika Strandhäll (S) kan tänka sig att slopa – helt eller delvis. Och göra om till dagar som kan tas ut när barnet blivit äldre.

– Det skulle kunna vara en småbarnsförsäkring och en del som handlar om barndagar när barnen går i förskoleålder. Kanske till och med dagar som man har med sig, kontaktdagar, när barnen blir större.

– En försäkring som innebär att båda föräldrarna ska ta ansvar för de små barnen och inte innebära för stora konsekvenser när det gäller kontakten med arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsministern i Ekots lördagsintervju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".