Nordkorea provskjuter igen

0:53 min

Nordkorea gjorde en nytt robottest tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid.

Provskjutningen förefaller att ha misslyckats men sker samtidigt som FN diskuterat den ökande spänningen kring Koreahalvön under ett möte i går.

Både Sydkoreas och USA:s militär uppgav att Nordkorea genomfört ett missiltest, men att missilen förefaller att ha exploderat i luften och aldrig lämnat Nordkoreas territorium.

Den nya missiltesten fördömdes som ett brott mot FN:s resolutioner. USA:s president Donald Trump skrev på twitter att testet var respektlöst mot Kina och "dess högt respekterade president", "dåligt", skrev Trump.

Den ökande spänning kring koreanska halvön diskuterades samtidigt i FN:s säkerhetsråd under fredagen.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnade i säkerhetsrådet att det blir katastrofala konsekvenser av att inte agera mot Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester.

Kinas representant sa att Kina inte har ensamt ansvar för att pressa Nordkorea och underströk att Kina vill gå den diplomatiska vägen för att nå en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista