Toppmöte om brexit inlett i Bryssel

1:25 min

Ledarna för de 27 medlemsstater som blir kvar när Storbritannien lämnar EU har enhälligt godkänt riktlinjerna för förhandlingarna om det brittiska utträdet, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, enligt TT.

Idag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att enas om förhandlingamandatet inför Brexitförhandlingarna med Storbritannien.

– Innan vi kan prata om framtiden måste vi klara ut det förflutna. Det är enda vägen framåt, sade EU:s ordförande Donald Tusk, när han anlände till mötet.

Det rådde stor enighet inför toppmötet idag. EU-länderna har redan enats om ett sju sidor långt dokument med 26 punkter som innehåller principerna för förhandlingarna som ska inledas efter nyvalet i Storbritannien den 8 juni.

Allra viktigast är att garantera rättigheterna för de tre miljoner EU-medborgare som bor och arbetar i Storbritannien och deras familjer. Och här har EU efter krav från bland annat Polen skärpt tonen, och kräver nu att de som vistats lagligt i Storbritannien i fem år ska få permanent uppehållstillstånd och fortsatta sociala förmåner.

EU kräver också att Storbritannien gör rätt för sig och fortsätter att betala till EU även efter Brexit, bland annat framtida pensioner till EU-anställda men även garantier utställda av finansiella institutioner som Europeiska Investeringsbanken. Annars måste övriga EU stå för notan.

Budskapet från EU är att britterna inte kan räkna med lika förmånliga villkor efter Brexit som om man stannat kvar i EU. Vi vill inte straffa britterna, men vi måste försvara våra intressen, sa Frankrikes president Francois Hollande.

Samtidigt varnar flera länder som har ett stort handelsutbyte med Storbritannien, bland annat Nederländerna och Danmark, för en alltför hård ton mot britterna och vill att EU så snabbt som möjligt inleder förhandlingar om ett framtida frihandelsavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista