Hemkunskapsläraren Hanna Andersson nära ruinerna till sin gamla hemkunskapssal
1 av 3
Hemkunskapsläraren Hanna Andersson nära ruinerna till sin gamla hemkunskapssal Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Delar av Thorildskolan nedbrunna och rivna
2 av 3
Inget finns kvar av gamla delar av Thorildskolan som brunnit Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Stort förstörelse i Thorildskolan efter brand. En länga nerrvien. Räddningspersonal i förgrunden
3 av 3
Delar av Thorildskolan helt förstörda av brand och sedan rivna Foto: Lasse Nilsson(Sveriges Radio

Skola i Kungälv eldhärjad

Lärare: "Det känns ju väldigt sorgligt"
1:12 min

En högstadieskola i Kungälv norr om Göteborg har delvis eldhärjats under natten. En stulen moped hittades på platsen och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det känns ju väldigt sorgligt. Allt material, allt arbete man har lagt ned är ju nedbrunnet. Så det känns tungt just nu, säger hemkunskapsläraren Hanna Andersson som betraktar ruinerna.

Enligt polisen varskoddes de om branden på Thorildskolan i centrala Kungälv av Räddningstjänsten klockan 00.29 natten till lördag.

Tidigare uppgifter talade om att flera närboende upptäckte branden och ett automatlarm utlöstes vid klockan kvart över ett.

En äldre enplansbyggnad blev helt förstörd trots en massiv släckningsinsats med brandmän från tre stationer. Räddningstjänsten lyckades under ledning av Johan Häger rädda den nyare delen av skolan.

– Tyvärr blir brandförloppet häftigt, jag tvingas ta beslut att gräva av hela byggnaden med grävmaskin.

En utbränd moped på platsen, som ska ha varit anmäld stulen, får polisen att misstänka att branden är anlagd. Men hittills har det varit för hett för polisens tekniker att gå in.

Peter Häyrinen, rektor för skolan med omkring 440 elever, är något lättad över att den del av skolan som brann hade utrymts för flytt men säger att biblioteket tog stor skada.

Svenska skolor brinner i högre utsträckning än i många andra länder, visar forskning.

Men antalet bränder har minskat sedan mitten av 2000-talet, inte minst tack vare larm och sensorer utanpå byggnader och bortstädning av brandfarligt material utomhus.

– Varje enskilt tillfälle är förstås en tragedi, men trenden är bruten i alla fall, så på ett sätt tycker jag att utvecklingen de senaste tio åren har varit positiv, säger Hans Ekbrand, lektor i sociologi vid Göteborgs universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".