Ohelig allians inför avgörandet i Frankrike

1:48 min

Med en vecka kvar till det franska presidentvalets andra omgång är det allt mer tydligt att fransmännen inte ser ut att samlas i en gemensam blockad mot nationalistiska Marine Le Pen, så som man tidigare har gjort. Samtidigt har en av de andra presidentkandidaterna från valets första omgång, valt att gå i allians med Marine Le Pen.

Vid en gemensam presskonferens sa Marine Le Pen att Nicolas Dupont-Aignan blir premiärminister om hon blir vald till president.

Nicolas Dupont-Aignan fick knappt fem procent av rösterna i valet. Han är anhängare av Brexit och vill avskaffa euron, kallar sig gaullist och humanist.

Men alliansen mellan de två partierna provocerar till och med en del av hans egna partikamrater på grund av Nationella frontens historiska belastning av rasism och antisemitism.

För Marine Le Pen innebär alliansen ännu en dag i rampljuset. I kampen om medias uppmärksamhet, har hennes motståndare i valet, Emmanuel Macron varje dag hamnat i skuggan.

Många väljare provoceras av Macrons liberala politik, och lyssnar därför inte på uppmaningar att bilda en så kallad "republikansk front" mot Marine Le Pen i det här valet, så som det har blivit tidigare.

Den vänsterradikale kandidaten Jean-Luc Mélenchon, som fick drygt 18 procent av rösterna i första valomgången,  understryker att han är en stark motståndare till Marine Le Pens politik, men vill inte rekommendera sina väljare hur de ska rösta.

Under ett valmöte igår sa Emmanuel Macron att Mélenchons uteblivna stöd är ett "allvarligt fel".

Inför valet nästa söndag kommer de som röstar blankt eller avstår från att rösta att spela en stor roll. Mycket tyder på att valet kommer att bli jämnare än vad man tidigare trott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista