EU:s stats- och regeringschefer sitter i en stor cirkel.
EU:s 27 stats- och regeringscheferna möttes i Bryssel på lördagen. Foto: AFP/TT

EU överens inför brexitförhandlingar

Donald Tusk: En enastående enighet
2:23 min

EU-länderna enades på lördagseftermiddagen om mandatet inför brexitförhandlingarna med Storbritannien. Det tog inte ens en kvart efter det att toppmötet inleddes förrän de 27 stats- och regeringscheferna enhälligt antog förhandlingsmandatet och alla närvarande applåderade.

– Jag vill börja med understryka den enastående enigheten på mötet, sa Donald Tusk.

Det tog bara några minuter innan de 27 stats- och regeringscheferna enhälligt antog de 28 rekommendationerna inför Brexitvförhandlingarna.

Texten var redan klar på förhand och inga ändringar gjordes. Budskapet är tydligt: först ska EU och Storbritannien vara överens om villkoren för skilsmässan innan man kan inleda förhandlingar om ett framtida frihandelsavtal.

EU kräver att EU-medborgarnas rättigheter respekteras och att alla som vistats lagligt i Storbritannien i fem år ska beviljas permanent uppehållstillstånd och fortsatta sociala förmåner. Storbritannien ska också betala notan för utträdet, bland annat framtida pensioner till EU-anställda. Men också budgeterade utgifter som inte faller ut förrän efter Brexit.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill inte nämna någon summa.

– Det måste vi först tala med britterna om, det får vi ta stegvis, säger hon.

EU-kommissionen har tidigare nämnt siffran 600 miljarder svenska kronor.

Och EU-ledarna gjorde klart att britterna inte kan räkna med lika förmånliga villkor efter Brexit som om man valt att stanna kvar i EU.

Det väntas också komma ett gemensamt uttalande om att dagens förhandlingsmandat inte ska ses som ett prejudikat om andra EU-länder vill följa efter Storbritannien och lämna EU.

De 27 EU-ledarna har också antagit en deklaration om att ett framtida enat Irland är välkommet som EU-medlem.

Statsminister Stefan Löfven säger att man är fast beslutna av att genomföra förhandlingarna i enighet.

– Sen vet man aldrig under förhandlingarna vad som sker.

Du ser inga konflikter?

– Förhandlingar är förhandlingar, det vet ju jag, och det är klart att vi kommer in i situationer där vi kommer att vara oense, men vi är överens att det är viktigt att hålla ihop. Därför ska vi göra det.

Relaterat

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".