Påven höll en mässa med kärleksbudskap på lördagen.
1 av 2
Foto: KHALED DESOUKI/TT
Påve Franciskus i Egypten.
2 av 2
Påve Franciskus i Egypten. Foto: KHALED DESOUKI/TT

Cecilia Uddén: Påven vill bygga broar till islam

Utrikeskorrespondent Cecilia Uddén: Ett kärleksbudskap mellan religionerna
2:28 min

Påven är på plats i Egypten för att visa solidaritet med Egyptens utsatta kristna. Men han vill också bygga broar till islam, säger Cecilia Uddén, vår korrespondent på plats.

Under förmiddagen har Påve Franciskus hållit en mässa på en stor idrottsarena strax utanför Kairo.

– Det var ett kärleksbudskap. Han kom för att visa solidaritet med Egyptens utsatta kristna och för att bygga broar till islam, säger vår korrespondent Cecilia Uddén som var på mässan.

Helikoptrar kunde höras under den katolska mässan.

– Det var ett enormt säkerhetsuppbåd, men budskapet var kärlek med en kärleksfull stämning, säger Cecilia Uddén.

– Jag träffade en kvinna som berättade hur lycklig hon var över att påven har kommit just till Egypten just nu och efteråt frågade jag om hon var katolik eller ortodox kopt och då svarade hon "Nej, jag är muslim. Men Gud är en."

Cecilia Uddén säger att besöket är stort för flera grupper i Egypten.

– För de kristna för att de känner denna solidaritet från den katolska kyrkan, för den Egyptiska staten som lyckats genomföra ett lyckat besök och för de muslimska institutionerna.

Hon säger att Påve Franciskus i går besökte, som första påve någonsin, den högsta ledaren för Al Azhar, en viktig sunnimuslimsk institution, för att bygga broar till islam.

Blir några broar byggda?

– Det var ju ett symboliskt besök, naturligtvis, och det finns en hel del kritik för att påven inte intar en tuffare linje gentemot islam. Men alla jag har talat med, tidigare ordförande i Arabförbundet Amr Moussa, var alla mycket positiva och nöjda med detta kärleksbudskap mellan religionerna som i dag har manifesterats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".