Kravallpoliser går länge en gata
1 av 5
Flera busslaster med kravallpoliser fanns i centrum av Moskva runt presidentens kontor. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Maria Baranova går omringad av människor.
2 av 5
Maria Baranova, en av ledarna för fonden Otkritaja Rossija eller OpenRussia, som organiserade dagens protest i Moskva och 30 talet städer. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Anton och Ludmilla skriver under ett papper
3 av 5
Anton och Ludmilla två av dem som köade för att lämna in sina signerade brev med krav på att Vladimir Putin inte ställer upp i presidentvalet. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
En man filmar människor.
4 av 5
Alla som köade för att lämna sina brev i Moskva filmades av en anonym man i svart skinnjacka. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Porträtt på Katja.
5 av 5
17-åriga Katja lämnade sitt protestbrev i Moskva idag i aktionen "Nadajelo" Det är nog nu. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Landsomfattande protester mot Putin

"Vi skriver brev till Putin och ber honom stanna hemma"
1:40 min

I Ryssland har oppositionen genomfört en anti-Putinprotest i en rad städer – i stort sett utan våld. I Moskva var polisnärvaron stor, men de som protesterade tilläts lämna sina protestbrev vid presidentens kontor i centrum. Breven innehåller krav på att president Putin inte ställer upp till omval nästa år.

– Vi skriver brev till honom, så att han stannar hemma, vi har fått nog, säger Anton och hans kollega Ludmila, två av dem som övervakade av svartklädda poliser köade bakom kravallstaket.

De deltog i aktionen "Nadajelo" vilket ungefär kan översättas som "det är nog, det räcker". De vill inte ha fler år med Vladimir Putin som president och i breven kräver de att han inte ställer upp till omval nästa år.

Motsvarande protester hölls i 30-talet städer över hela Ryssland i dag. De flesta hade fått tillstånd, men inte den i Moskva. Organisatörerna i OpenRussia, Öppna Ryssland, hävdar dock att de inte bryter mot lagen utan bara, precis som grundlagen säger, utövar sin medborgerliga yttrandefrihet.

Trots ett kraftigt polisuppbåd i Moskva gick aktionen lugnt till i huvudstaden. I flera andra, som St Petersburg och Kemerova, greps 70-talet aktivister och deras pappkartonger med brev till Putin beslagtogs.

Men i de flesta genomfördes aktionen utan polisens ingripande eller våld. Alla som deltog filmades dock. Det kan användas mot dem senare, men det skrämde inte studenterna Alexander och Katja.

– Unga har en färskare och mer levande uppfattning om situationen socialt och i skolor. De önskar sig ett systemskifte och inte att allt blir sämre och sämre, säger Katja.

Mer om Ryssland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".