Allt fler papperslösa grips i USA

1:47 min

Amerikanska myndigheter ska koncentrera sig på att utvisa dem som begått allvarliga brott, men många av de gripna har begått trafikförseelser eller inte dömts för något brott alls, visar ny statistik.

– Sanningen är att det är ett rent helvete. Våra familjer är rädda för att gå ut på gatan, gå till jobbet, plocka upp barnen från skolan, eftersom de är rädda för myndigheterna, säger Raul Morillo som Ekot träffar i den lilla staden Maywood, i Kalifornien.

Han berättar om rädslan bland många invandrare i hans stad för att bli uppletade och deporterade. De har ofta bott i USA i många år utan papper och arbetar och betalar skatt, har barn i skolan och känner sig hemma i USA.

President Donald Trump gick till val på att den invandringslagstiftning som redan finns skulle tillämpas mer strikt och att framför allt brottslingar skulle utvisas.

Tidningen Washington Post redovisar siffror från myndigheterna och kongressen som visar att under de första två månaderna under Trump har myndigheterna gripit 21 362 personer som ska utvisas - en ökning med cirka 30 procent från året innan. De flesta har begått brott, men 5 441 av dem har inte gjort det.

Tidningen har också kontrollerat specialräder som gjort i några stora städer och konstaterar att även personer som är skyldiga till trafikförseelser eller inte har begått några brott finns med bland dem som ska utvisas.

Den ansvariga ministern, John Kelly, har sagt att myndigheterna följer lagen och att om kongressen inte gillar det så får de ändra lagen eller hålla tyst.

Rädslan och oron bland immigranterna leder till att människor gömmer sig, men också till protester. Tidigare har papperslösa stannat hemma från sina arbeten för att visa att många verksamheter stannar utan dem och på måndag, första maj, genomförs ytterligare en sån protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista