Trump utlovar stort beslut om Parisavtalet

2:05 min

USA:s president Donald Trump firade sina hundra första dagar på posten med ett massmöte för sina anhängare i Pennsylvania.

– Vi har gjort en underbar resa tillsamman, och kommer att vinna varje stort slag framöver, sa Trump.

– Tveka inte, vi kommer att vinna varje rond för att göra Amerika stort igen.

Lördagen är den hundrade dagen på presidentposten för Trump, och han höll i natt - kraftigt försenad - ett massmöte för sina anhängare i Harrisburg, Pennsylvania.

Deltagarna har skyltar med slagord som "Löften gjorda - löften hållna" och skanderade "USA, USA!" när Trump kom in på scenen.

– Min regering har levererat varje dag. Vi håller löfte på löfte, och folket är glada för vad de ser, sade Trump och ägnade en stor del av inledningen åt att anklaga medierna för att leverera fejkade nyheter.

Innan han radade upp vad han har gjort för att "ta tillbaka amerikanska jobb", sade Trump att han ärvde ett tungt lass från sina föregångare.

– Ni måste förstå den här röran, säger han och tog upp olika avtal som USA under åren ingått.

Han kommer att ta beslut om Parisavtalet om växthusgaser inom några veckor - "vi får se vad som händer" sade Trump - och har i veckan tagit beslut om att omförhandla Nafta och utreda prisdumpning på den amerikanska marknaden.

– Jag lovade hundra dagar av "action", och nu är alla (i medierna) helt slut! Ingen har sett något sådant här förut, sade Trump.

Han upprepade också att gränsmuren mot Mexiko kommer att byggas, "så sant som ni alla står här", och ägnade också tid åt att attackera det demokratiska partiet och minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer.

Trots misslyckandet med lagförslaget som skulle riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" tidigare i år sade Trump:

– Vi kommer upphäva och ersätta Obamacare, som är död, död, död. Ni kommer att få se, sade Trump innan han som ett eko av valrörelsen avlutade med att lova att "Vi kommer att göra Amerika stort igen".

Pennsylvania var en av de tre vågmästarstater som tillsammans med Michigan och Wisconsin var avgörande för att Trump skulle vinna presidentvalet mot Demokraternas Hillary Clinton.

Talet hölls samtidigt som årets korrespondentmiddag för Vita husets reportrar. Trump meddelande redan i februari att han bryter med traditionen och nobbar middagen som äger rum på ett hotell i Washington DC.

– En stor grupp av Hollywoodskådespelare och Washington-medier tröstar just nu varandra, utan presidenten! Jag är så glad över att vara hundratals mil därifrån med mycket bättre folk, sade Trump till publikens jubel.

– Medier som CNN är "fake news". De tittar just nu, och de skulle älska att vara här med oss nu. Men de är fångna på middagen, som kommer att vara mycket, mycket tråkig, sade Trump.

Brendan Mcglanghlan, en av alla Trumpsupportrar sa efteråt att Trump måste klara det och förbättra ekonomin i USA, annars blir han nog inte återvald:

– Om han inte kan fixa det så tror jag inte att det kommer att gå bra för honom i presidentvalet 2020. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista