En majbrasa brinner med människor samlade kring elden.
Majbrasa på Sickla Gärde i Nacka. Foto: Jessica Gow/TT.

Vinden ska mojna till majbrasan

Brandskyddsföreningen: Många missbedömer strålningsvärmen
2:16 min

Mycket gammalt torrt gräs gör risken för bränder stor över helgen. Det ska åtminstone inte bli så blåsigt, enligt SMHI.

– Majbrasan, om den tänds när det blivit fuktigt i gräset och den döda vegetation som kan finnas, då är den risken [för gräsbränder, Ekots anmärkning] ganska liten eller obefintlig, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Däremot kan gnistor och flagor flyga mot byggnader och hus så man ska ändå ha gott omdöme hur man tänder sin majbrasa givetvis.

Som tur är väntas vinden mojna till kvällen, säger meteorolog Therese Fogman på SMHI.

– Nu ser det väl som tur är inte ut att bli så blåsigt till kvällen när brasorna ska tändas, utan mycket av vinden som vi har under dagen lägger sig.

Det skulle bli snö och regn i södra Sverige men lågtrycket tog en annan väg och i stället väntas strålande sol. SMHI:s kartor över risken för gräsbrand lyser ilsket, varnande rött. Marken i stora delar av landet är snustorr vid ytan.

– Det är ganska torrt redan och det är ingen direkt nederbörd, och vi ser en del fjolårsgräs som fortfarande ligger kvar och dessutom torra, nordliga vindar. Sammantaget gör det att marken torkar ur rätt fort, säger Jesper Blomster, kollega till Fogman på SMHI.

Brandfaran anses stor i de inre delarna av Götaland, i hela Svealand och även i stora områden av Norrland så långt norrut som upp mot Umeå.

Samtidigt förbereder sig tusentals människor runt om i landet för att elda rishögar, i tätorter och på landet, organiserat och i privat regi. Brandskyddsexperter och Räddningstjänst uppmanar människor till försiktighet.

– Jag tror att man ofta missbedömer vilken strålningsvärme det kan bli från en så här stor brasa, ju större brasa man har desto mer strålningsvärme blir det. Därför är det viktigt att man har ordentliga avstånd då till annat brännbart, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

– Det kan gå ganska fort, om det kommer lite sol och värme så torkar det upp väldigt snabbt.

Den förhöjda brandrisken kommer av en kombination av att det under en längre tid varken regnat eller snöat mycket.

Det betyder att vattnet antingen hunnit sugas längre ner i marken eller dunstat i atmosfären, och att vädret är sådant att luftfuktigheten blir låg.

En nordlig vind är exempelvis torrare än en sydlig och ger inte dagg.

– Det ska ju eldas överallt och det är rätt torrt, så man får hoppas att de som arrangerar eldarna har tänkt till och rensat upp ordentligt runt omkring så att det inte är för mycket fjolårsgräs runt om som kan fatta eld, säger Jesper Blomster.

Det finns dock även risk för att det kommer att falla snö över majbrasorna i norra Sverige. SMHI har utfärdat en varning för "sent snöfall", sent för säsongen, i Norrbotten och Västerbotten.

I Norrbotten kan det komma upp till tio centimeter snö, och i Västerbotten omkring fem centimeter. Det finns risk för halka på vägarna, enligt SMHI.

Varningen utfärdas, trots de blygsamma snömängderna, eftersom det är så pass långt in på våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".