Metallskrot slängs i en container. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hot och våld på återvinningscentraler

Handlar om 60 procent i hela landet
1:25 min

Vid 60 procent av landets återvinningsstationer drabbas anställda av hot och våld. Det visar en undersökning som har gjorts av branschorganisationerna Avfall Sverige och El-Kretsen.

Undersökningen har också tittat på stölder – något som personal på många håll får stå ut med dagligen och som utgör ett stort arbetsmiljöproblem.

I Borås däremot har man vänt trenden. 

– Förut var det flera gånger per vecka på de centrala stationerna som exempelvis staketet klipptes upp, säger Jessica Wejemark, säkerhetsansvarig för återvinningsstationerna i Borås.

Hur ser det ut efter ert arbete?

– Under en period var vi nere vid noll fall i veckan. Sedan kommer det ibland i skov och då förändrar vi våra åtgärder och då försvinner problemen. Så vi har väldigt lite intrång i dag, säger hon.

Många återvinningscentraler i landet drabbas av stölder dagligen, och personal som ingriper blir ofta hotade. Därför har branschen genomfört en kartläggning av situationen på landets 600 återvinningscentraler.

I rapporten beskrivs flera olika metoder för att öka säkerheten på återvinningsstationerna, till exempel kontinuerlig bortforsling av stöldbegärligt avfall. 

Borås lyfts fram som ett positivt exempel. Där har man även jobbat med polis och rättsväsende efter att personer friats från stöld.

 – Vi hade två fall där de i tingsrätten inte ansåg att det var stöld, men då samarbetade vi med åklagare och väl i hovrätten blev de fällda, säger Jessica Wejemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".