Grillning på engångsgrill i vårvärmen i Rålambshovsparken i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stort antal gräsbränder runt om i Sverige

Fredrik Sjöberg, SOS Alarm: Det är betydligt fler bränder än vanligt
0:55 min

SMHI varnar för stor brandrisk i flera delar av landet. Vid 19-tiden hade SOS Alarm fått in upp till 150 larm om bränder – jämfört med 95 under hela valborgsdygnet förra året.

– Det brinner mycket. Vi är uppe i 130 eller 150 larm om bränder, och det är betydligt fler än under hela dygnet förra året, säger Fredrik Sjöberg, pressjour på SOS Alarm.

Är det några större bränder?

– Nej, det är många bränder men det är små bränder. De flesta får Räddningstjänsten under kontroll väldigt snabbt, säger Fredrik Sjöberg.

Värnamo, Södertälje, Hudiksvall, Östhammar, Åre, Stjärnhov, Skokloster, Härnösand, Sälen. Larmen om små och lite större gräs- och skogsbränder duggar just nu tätt i stora delar av landet där snön smält och snustorrt fjolårsgräs ännu inte ersatts av nytt.

En av alla dem som ryckt ut är Andreas Åström vid Räddningstjänsten i Höga kusten-Ådalen, som på söndagen släckt en majbrasa stor som två fotbollsplaner.

– Majbrasan som vi är på nu spårade ur. De skulle elda lite och tyckte att de hade läget under kontroll. Sedan började det blåsa och de hade bara en liten trädgårdsslang. Det räckte absolut inte, säger han.

Kent Lundqvist är operativ chef vid Storstockholms räddningscentral.

– Just nu så har vi ett ansträngt men kontrollerbart läge i Stockholms län, Uppsala län och på Gotland, säger han.

Vad är det för typ av bränder?

– Det är markbränder, ofta förorsakade av någon mindre eldning som i blåsten tagit fart och gått utanför deras kontroll.

I Härnösandstrakten bereder sig styrkeledare Andreas Åström på mer arbete.

– Vi ska försöka dra ihop all slang nu och så försöka återställa så fort som möjligt och fylla bilarna med vatten så vi kan återgå och åka på nya larm, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".