Ett femtiotal brandmän har arbetat med att släcka branden i moskén.
Ett femtiotal brandmän har arbetat med att släcka branden i moskén. Foto: Maja Lagercrantz/SR

Moskébranden misstänks vara anlagd

"Vi har varit oroliga för något sådant här"
2:27 min

Branden i Imam Ali-moskén i Järfälla startade på utsidan av byggnaden och utreds som mordbrand.

– Branden började bakom fastigheten, det började brinna och det spred sig till hela den långa salen som vi har i bakdelen. Den salen är totalt förstörd, berättar Akil Zahiri som är talesperson för moskén.

Tidigare under kvällen hade nära 500 församlingsmedlemmar firat en högtid inne i moskén, men när det började brinna vid elvatiden på fanns bara en handfull personer kvar, de kunde lämna byggnaden utan några skador.

Talespersonen Akil Zahiri berättar att han var hemma hos sig när han fick ett samtal från säkerhetsbolaget om att det brann i moskén.

– Då ringde jag till en av de som jag visst var här på plats och bad honom att ropa på de andra och komma ut ur fastigheten.

Moskén har funnits i 20 år och ligger i ett industriområde i Järfälla kommun norr om Stockholm. Med 11 000 medlemmar är Imam Ali Islamic Center Sveriges största shiamuslimska moské.

Moskén har tidigare utsatts för mindre attacker och skadegörelse, berättar talespersonen Akil Zahiri, som också säger att han varit orolig att något sådant här skulle hända. 

– Jag har varit generellt lite orolig för shiamuslimer utsätts för sådana här attacker i olika delar av världen så vi känner att det här kunde hända när som helst på grund av  av den inriktning som vi har på vår församling.

Så du tänker att det har att göra med motsättningen mellan shia- och sunnimuslimer?

– Jag kan absolut inte kommentera vad orsaken var till det här men generellt har vi en sådan orolighet, men om det här hade med det att göra eller inte kan jag inte kommentera. 

Under natten har uppåt 50 brandmän arbetat med att släcka branden och polisen har startat en brottsutredning, även Säpo har kopplats in. 

– Under den här insatsens gång har det framkommit uppgifter som gör att vi betraktar det som en mordbrand, så vi har spärrat av brottsplatsen och tekniker kommer att undersöka så fort det är möjligt. Även om det är släckt så är det ganska varmt, så det kommer att dröja innan tekniker kan göra någon undersökning på plats, säger Emil Juhlin som är yttre befäl på Stockholmspolisen.

Vad är det som tyder på att det är mordbrand?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Uppdaterad nyhetstext: En man anhållen för moskébranden

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".