Fredrik Furtenbach kommenterar dagens förstamaj-tal. Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Fredrik Furtenbach kommenterar förstamaj-tal. Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Ekots Fredrik Furtenbach: Ett ovanligt första maj-tal

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i dag pengar för att korta vårdköerna. Det var ett traditionellt budskap på 1 maj. Mera ovanligt var att Löfven denna gång valde att tala mycket om lag och ordning, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Den ena delen av Löfvens första majtal var ett löfte om en miljard till kortare vårdköer. Det är en fortsättning på ett budskap som regeringen för ut just nu: att staten nu har råd att satsa på välfärd igen. Bakgrunden är att överskottet i de offentliga finanserna blivit oväntat stort, och nya mildare regler för överskottet gör det lättare för regeringen att satsa under valåret 2018. Så de här pengarna lär bli en av många satsningar i höst.

– Dessutom har allianspartierna sagt att de är överens om att de vill satsa just en miljard på kortare vårdköer, så regeringens löfte är väl även ett sätt att möta det.

På Alliansens tid fanns också en kömiljard, och när de rödgröna avskaffade den växte vårdköerna, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Den andra huvudpunkten i Löfvens tal gällde trygghet, han talade länge om oro för brott och terror.

– Bakgrunden är förstås dels att väldigt mycket av både nyhetsagendan och den politiska debatten handlar om detta nu, så att Socialdemokraterna inte har något val. Det är också en fortsättning på en offensiv som partiet drivit i samband med sin kongress: väljarnas oro ska mötas med en satsning på lag och ordning, och ett kärvare budskap om plikt och ordning och reda, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Vänsterpartiets huvudnyhet i dag handlade också om välfärd, om kortare arbetstid. Partiet föreslår att staten ska avsätta pengar för att införa sex timmars arbetsdag på ett arbetsställe i varje kommun och varje landsting i Sverige.

Partiledaren Jonas Sjöstedt kritiserade också sina båda samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Sjöstedt sade att Socialdemokraterna är ett hinder för att ta ett "större grepp" om ojämlikheten, eftersom partiet säger nej till högre skatt för "de rikaste".

– Sjöstedts angrepp på Miljöpartiet var ännu hårdare, även om han inte nämnde partiet vid namn, säger Fredrik Furtenbach.

Sjöstedt sade att "det duger inte med partier som ena dagen talar om flyktingamnesti, andra dagen dras med i hetsen mot papperslösa och driver på för fotbojor. Många partier verkar i dag fokusera så mycket på makten, att de har tappat bort vad de egentligen skulle med makten till."

– Bakgrunden är att Miljöpartiet deltar nu när partierna diskuterar nya lagar mot terror. Vänsterpartiet får inte vara med, och har varnat för att förändringarna ska gå för långt och hota människors integritet.

– Dessutom brukar Jonas Sjöstedt passa på och kritisera Miljöpartiet för de kompromisser partiet gått med på i regeringsställning, inte minst när det gäller miljön. En del av de väljare som Miljöpartiet tappat har enligt Statistiska centralbyrån gått till Vänsterpartiet, och Sjöstedt ser säkert gärna att det fortsätter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".