Angela Merkel och Vladimir Putin.
Så här såg det ut vid det förra toppmötet mellan Merkel och Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Stora förhoppningar inför dagens toppmöte

Sveriges Radios korrespondent om mötet
1:50 min

Det första mötet på två år mellan Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel skulle ha skett i Moskva, men har i sista stund flyttats.

Mötet kommer att äga rum vid presidentens sommarresidens i Sotji vid Svarta havet. Möjligen är det ett extra ryskt försök att värma upp de kylslagna förbindelserna med ljumma havsvindar. 

I rysk press märks ett nytt hopp, ett stråk av förväntan, inför den tyska förbundskanslerns möte med president Vladimir Putin. Till exempel i form av kommentarer om att ländernas tidigare starka ekonomiska utbyte nu ska ta ny fart. Enligt dagstidningen Kommersant har redan en liten ökning skett.

De elaka och nedsättande beskrivningarna av Merkel, som framförallt varit vanliga under Ukrainakriget, har tonats ned inför besöket i Sotji i eftermiddag. 

Putin och Merkel skulle enligt planerna ha träffats i Moskva, men det har ändrats med kort varsel, vilket kanske är ett sätt att blidka med det milda klimat och den värme som karakteriserar Svarta havskuststaden Sotji. 

Förväntningarna är stora, med ryska förhoppningar om sanktionslättnader, och om att Merkel ska kunna övertyga Danmark och Sverige om att det inte är något problem med den ryska gasledningen Nordstream i Östersjön. 

Men besvikelser är också att vänta. Från tysk sida görs klart att det är en motvillig Merkel som kommer hit. Hon hade ju inte tänkt komma förrän Ukrainakonflikten lösts. 

Ukraina och Syrien är två frågor Merkel vill tala med Putin om, liksom om den olagliga annekteringen av Krimhalvön. Krigen har de två helt olika uppfattning om, trots att de kan kommunicera lätt då båda talar den andres språk, han tyska och hon ryska. 

Vid förra besöket i maj 2015 överraskade Putin Merkel med en liten militäruppvisning, en gest sedan Merkel tydligt markerat att hon inte tänkte närvara vid det traditionella ryska så kallade Segerfirandet den 9:e maj. 

Putin har tidigare också låtit sina hundar komma nära den hundrädda tyska förbundskanslern, vilket inte precis stärkt hennes förtroende för Vladimir Putin.  

Med sin uppväxt i DDR har Merkel en stor kunskap om hur ett rysk-sovjetiskt system ser ut. 

Mötet är också en del i förberedelserna för G20-mötet som hålls i Hamburg i sommar med Tyskland som värd. 

Merkel vill också övertyga Moskva om att EU står enat och att den bild Ryssland gärna sprider om ett EU på väg mot upplösning inte stämmer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".