Trumps inbjudningar väcker hopp i Thailand

2:02 min

Inbjudan av juntaledaren Prayut Chan-o-cha till Vita Huset har väckt hopp i Thailand. Både tidningen The Nation och Bangkok Post skriver att Trumps telefonsamtal signalerar närmare band. Men människorättsgrupper är mycket kritiska.

De menar att USA helt tappat sitt förtroende som ett land som står upp för mänskliga rättigheter med att först bjuda in den filippinske presidenten Rodrigo Duterte och därefter den thailändske juntaledaren.

Ingen thailändsk premiärminister sedan 2006 har varit inbjuden till Vita huset.

Förre presidenten Obama visade sitt ogillande mot militärkuppen 2014 genom att dra ner på både bistånd och militär support. Dessutom ställdes alla möten på regeringsnivå in. Men nu är tongångarna helt andra.

Det här kommer att leda till fler nära samarbeten säger Panitan Wattanayagorn till Bangkok Post. Han är professor och politisk rådgivare till Thailands försvarsminister.

– En del regeringar är fixerade vid demokrati och mänskliga rättigheter. När Trumps administration nu vänder bort från dessa ämnen och fokuserar på andra så är det ett skifte till ny politik, säger han.

Enligt en källa till Bangkok Post så hyllade Trump under telefonsamtalet Prayut Chan-o-chas ledarskap i Thailand.

Professor Prapat Thepchatree på Thamasatuniversitetet menar att det är andra saker som fått Trump att bjuda in både den filippinske presidenten Duterte, den thailändske juntaledaren och Singapores premiärminister.

– Det kan vara så att Trump fått ett råd om att tina upp vänskapen med länderna i denna region för att försöka minska Kinas allt större kontroll här, säger han till Bangkok Post.

Och den linjen är fler inne på. Att Washington har strategiska problem med att möta Kinas allt större influens i Sydostasien.

Men flera människorättsgrupper har kritiserat USA för att genom inbjudningarna rättfärdiga både Filippinernas och Thailands brott mot mänskliga rättigheter.

– Detta var ett telefonsamtal som gav Thailands militärjunta grönt ljus att fortsätta med sitt maktmissbruk – där man förföljer aktivister, förbjudit politiska möten, tystat medier och tillåtit den ökande användningen av tortyr, säger Brad Adams som är chef för Humans Rights Watch i Asien till nyhetsbyrån AP.

Prayut Chan-o-cha har tackat jag till inbjudan, Rodrigo Duterte sa till lokala journalister igår att han inte vet om han kommer ha tid att åka till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista