Danmarks migrationsminister Inger Støjberg. Foto: Virginia Mayo/TT.
Danmarks migrationsminister Inger Støjberg. Foto: Virginia Mayo/TT.

Danmark portar hatpredikanter

"Inget tillträde till de som vill omstörta vårt samhälle"
1:42 min

I dag offentliggör Danmark en lista på så kallade hatpredikanter som inte längre kommer att släppas in i landet.

Listan över predikanter är ett resultat av en lag som antogs i danska Folketinget i december med bred uppbackning, och Danmarks migrationsminister Inger Støjberg gläder sig över att listan är på plats.

– Det här handlar om att vi inte ska ge utrymme till hatpredikanter, människor som kommer hit för att uppmana till terror och till värderingar som vi inte står för här, därför är vi det första land i världen som har en sådan här lista och det är något jag är glad för, säger hon till danska TV2.

Den upprättade listan innehåller sex namn på namngivna religiösa förkunnare som från och med idag nekas inresa på grund av sina religiösa budskap.

Fem av personerna är radikala muslimer. Bland annat Mohamad al-Arefe från Saudiarabien, en av världens största twittrare, och den kände saudiske tv-predikanten Salman Bin Fahad Alodah. Men även Terry Jones från USA står på listan – en radikal kristen pastor som bland annat gjort sig känd som koranbrännare.

Inreseförbudet gäller två år i taget och de som drabbas av förbudet kan överklaga beslutet till danska myndigheter. 

Kritiker menar att listan bryter mot grundlagen. Danmarks ledande expert i religionsrätt, Lisbet Christoffersen, säger till Danmarks Radio att regeringen är ute på tunn is eftersom lagen gör skillnad på människor utifrån religion.

Och den liberala tankesmedjan Justitia menar att Danmark nu befinner sig på ett sluttande plan, när man nekar personer inresa baserat på deras åsikter och yttranden.

Men Inger Støjberg håller inte med.

– Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om att vi inte ska ge tillträde till de som vill omstörta det danska samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".