Den nedbrända entrén till fackförbundens hus i Odessa. Arkivbild: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Entrén var barrikaderad med dörrar som brändes svarta (arkivbild). Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Flera frågor kvar tre år efter storbranden i Odessa

Många av de skadade har lämnat Ukraina
2:10 min

Idag är det tre år sedan branden i fackföreningshuset Odessa, där 48 människor dödades och över 200 skadades. En tredje grupp ukrainska polisutredare har tagit fram nya fakta om händelsen. Men några polisframsteg rapporteras inte i ryska statsanknutna medier, som sedan branden bara haft en version av branden.

Sedan årsskiftet arbetar nya polisutredare med att utreda vad som vållade 48 människors död i den tragiska branden i fackföreningshuset.

Det är den tredje gruppen utredare och de hävdar att de lyckats göra fler vittnesförhör och expertutredningar vad gäller branden på sina tre månader än det som gjordes under mer än två år förut.

Ett stort problem i de över 70 vittnesförhören är att många av vittnena inte kommer ihåg eller har en förutfattad uppfattning om vad som hände, enligt polisen.

Ett annat har varit att av de 200 skadade som togs till sjukhus uppgav mer än hälften falska namn.

Många av dem har sedan dess lämnat Ukraina, flera har flytt till Ryssland.
Det gäller också flera av de huvudmisstänkta. 14 namngivna anses bära störst ansvar för den olycksaliga utgången då för tre år sedan.

Två demonstrationståg, ett för Majdanrevolutionen och ett emot, drabbade samman redan tidigt i centrum av Odessa.

Senare fortsatte bråket kring fackföreningsbyggnaden, där flera av de så kallade AntiMajdan höll till. Hur branden sedan startade är fortfarande inte helt klarlagt, men att den fick så fatala konsekvenser lastas framförallt Odessas räddningskårer för.

Brandkår kom inte till platsen och en hel del av människorna som räddades ur byggnaden räddades av sina meningsmotståndare utanför, som reste provisoriska stegar. Det förekom också vapen och skottlossning, som försvårade.

Av de 14 huvudmisstänkta sitter bara en i häkte, tre chefer från Odessas räddningstjänst, som utpekas som ansvariga, är efterlysta.

I Ryssland uppmärksammas också treårsdagen av branden i Odessa idag, men i tv sägs ingenting om polisutredningen, istället råder samma linje nu som de senaste tre åren.

Bara AntiMajdanaktivister har gripits i Ukraina och branden startades av Högra Sektorn, ett litet marginellt parti i Ukraina, som ofta pekas ut i rysk retorik.

Mer om Ukraina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".