Viltskylt som varnar för rådjur vid väg. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Under årets första kvartal inträffade 9 600 trafikolyckor med rådjur i Sverige. Foto: Peter Weyde

Viltolyckor ökar ytterligare på vägarna

"Rådjuret har blivit nedprioriterat"
1:25 min

Under årets första kvartal steg viltolyckorna på vägarna med 15 procent jämfört med rekordåret 2016.

Antalet viltolyckor fortsätter att öka. I fjol inträffade 58 500 viltolyckor på våra vägar vilket är den högsta noteringen någonsin. Och inget tyder på att trenden är på väg att brytas.

Niklas Dahl är verksamhetsledare för Älgskadeföreningen, den risktäckande förening som arbetar mot viltolyckor i Sverige

– Det fortsätter att öka och man har en ökning på ungefär 15 procent jämfört med förra året och mot bakgrund av att förra året var ett extremt år med ett jätterekord så är det ju ganska oroväckande.

Det är framförallt vilttrafikolyckorna med rådjur som nu fortsätter att stiga. Under årets första kvartal inträffade 9 600 olyckor vilket är 1 100 fler än under motsvarande tid i fjol.

Flera år av varma vintrar i södra Sverige har gynnat rådjurspopulationen. Men Niklas Dahl menar rådjuret jagats mindre senare år.

– För södra Sverige vet jag att det har lagts ett stort fokus på att hantera problemet med vildsvin och i det arbetet har då rådjuret blivit litet nedprioriterat.

– Förhoppningsvis är det en förändring på gång där att man börjar ställa om till att jaga litet mer rådjur nu igen, men man det återstår ju att se.

Trots att fokus lagts på vildsvinsjakt så ökar olyckorna. Under första kvartalet inträffade 1250 olyckor, 150 fler än samma tid under fjolåret.
Med olycksrapporter från Värmland och Hälsingland kommer nu tecken på att vildsvin är på väg att etablera sig allt nordligare i landet.

– Det som återstår att se är ju hur de anpassar då till det nordligare klimatet.

– Men om man då ser till att vi till exempel har rådjur i Norrland och de är betydligt känsligare för det här med hårdare klimat så tror jag nog att vildsvinen har goda chanser till att etablera sig i hela Sverige, säger Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".