Emmanuel Macron, presidentkandidat Frankrike
1 av 2
Presidentkandidaten Emmanuel Macron. Foto: Eric Feferberg/TT.
Marine le Pen, presidentkandidat Frankrike
2 av 2
Presidentkandidaten Marine le Pen. Foto: Francois Mori/TT.

Kampen hårdnar inför söndagens val i Frankrike

1:42 min

Kampen hårdnar mellan kandidaterna inför söndagens val i Frankrike. Den liberale Emmanuel Macron väljer mellan en man och en kvinna som premiärminister om han blir landets nästa president. Det avslöjade han i en intervju i dag.

Macron ville inte avslöja några namn, men sade att han har två personer i tankarna inför premiärministerposten, en man och en kvinna.

Det var en samlad och målinriktad Emmanuel Macron som intervjuades av tv-profilen Jean-Jacques Bourdin i Bfmtv i morse. Han räknar med att bilda ett parti av sin rörelse och hans ministär ska bestå av lika många män som kvinnor. Med och utan tidigare politisk erfarenhet, sade han också.

Den liberale Emmanuel Macron har 60 procent av väljarnas röster, enligt en mätning som opinionsinstitutet Opinionway presenterade i dag- Nationalistiska Marine Le Pen får där 40 procent.

Den senaste veckan har många besvikna väljare från både höger och vänsterhåll uppmanat till blankröster i valet på söndag och valdeltagandet tycks bli en viktigare faktor för valresultatet den här gången än tidigare.

Kampen om väljarna fortsätter. Marine Le Pen anklagas i dag för att hon tycks ha plagierat flera minuter av högerkandidaten Francois Fillons tal, i ett försök att vinna över dem med hjälp av samma ord. När man lägger rösterna på varandra är det exakt samma ord som används i 2 minuter av talet.

Kopieringen är gjord med en blinkning enligt hennes egna medarbetare. Ett groteskt plagiat, säger företrädare för Fillons parti Republikanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista