gränskontroller och furtenbach
Ekots Fredrik Furtenbach tror att beslutet är en regeringskompromiss. Foto: Johan Nilsson/TT/Sveriges Radio

Fredrik Furtenbach: Ett oväntat beslut

"Regeringen har jobbat med en helt annan lösning"
1:57 min

Ett oväntat beslut. Det anser Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach, som tror att beslutet är en regeringskompromiss.

– Jag tycker att det var oväntat även om det var dags att förlänga eller slopa kontrollerna nu eftersom datumen snart går ut. Regeringen har jobbat med en helt annan lösning och blev egentligen precis klar med den, säger Ekots Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitisk kommentator. 

Den lösningen, säger han, gick ut på att resenärerna inte längre skulle behöva byta perrong på Kastrup, att svenska passkontrollanter skulle gå på redan på danska sidan och göra en väldigt snabb kontroll i Hyllie.

– Men nu lägger regeringen hela den lösningen åt sidan och slopar i stället id-kontrollerna helt. Så jag måste nog säga att det var oväntat på det sättet.

Men varför har det blivit som det har blivit?

– En del av orsaken är förstås att det kommer få asylsökanden, det har förändrats väldigt mycket. Men det kan också ha spelat in att regeringspartiet Miljöpartiet länge har velat få bort det här för att det är dubbla kontroller, och har kämpat för det. Det har egentligen varit en diskussion inför varje förlängning. Nu kan de ta åt sig detta som en seger, säger Fredrik Furtenbach.

Men samtidigt är det en typisk kompromiss, och att det är ganska rejäla skärpningar av gränskontrollerna som regeringen nu har tänkt sig, anser han.

– Till exempel det här att man ska kontrollera det som kallas för biometriska uppgifter, det vill säga fingeravtryck eller ansiktsform vid alla svenska gränser. Att man ute ska ha en automatisk kameraövervakning, att man ska kunna röntga bilar och inte minst att man ska kunna göra det som kallas för gränsnära kontroller. det vill säga kontrollera bilar och resenärer på svenska sidan, alltså när man redan har passerat, säger Fredrik Furtenbach. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".