Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jorgen Stenberg
1 av 2
Ordförande i Malå sameby Jörgen Stenberg vid Maurlidengruvan. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Åsa Persson, bergmästare Bergsstaten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
2 av 2
Åsa Persson, bergmästare Bergsstaten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio. Foto: Carin Sjöblom
Sameradion & SVT Sápmi granskar

Riksintresse för renskötseln ingen garanti mot gruvintrång

Malå sameby: Marken är borta
3:14 min

21 gruvtillstånd har godkänts i områden som klassats som särskilt viktiga för enbart rennäringen. Det visar en unik kartläggning som Sameradion och SVT Sápmi gjort.

Det krävs flera tillstånd för att starta en gruva. Ett av de viktigaste besluten är så kallad bearbetningskoncession som företag ansöker om hos myndigheten Bergstaten. Och de gäller i 25 år framåt.

Malå Sameby har flera gruvtillstånd på sina marker. Ett stort bekymmer, säger deras ordförande Jörgen Stenberg.

– Antalet bearbetningskoncessioner följer med hur många gruvor som kan komma. Så det är bekymmersamt helt enkelt. Alltså renen behöver betesro och funktionella samband mellan olika betesområden, säger Jörgen Stenberg. 

Även om flera av dessa tillstånd inte nödvändigtvis leder till en aktiv gruva påverkar även nedlagda gruvprojekt renverksamheten, menar han.

– Vi har 12-14 gamla gruvor som är nedlagda och två stora som är i drift. Som just det här samlingsområdet vi står på kommer aldrig att återställas tack vare gruvan för det är ju bortsprängt. Även om gruvan läggs ner så är ju marken borta, säger Jörgen Stenberg.

"Renen behöver betesro och funktionella samband mellan olika betesområden"

För fyra år sedan lanserades Sveriges mineralstrategi, under dåvarande näringsminister Annie Lööf. Den säger att Sverige ska fortsätta utvecklas som EU:s ledande gruvnation.
Visionen innebär att vi ska expandera gruvnäringen, men att det ska ske med "respekt för renskötselrätten, andra näringar och natur- och kulturmiljövärden".

Myndigheten Bergstaten har därmed flera saker att ta hänsyn till, ibland kan området till exempel vara markerat som ett riksintresse både för rennäringen och gruvnäringen. Vår granskning visar att en sådan konflikt råder i närmare hälften av de 113 gruvtillstånden.

Men redan i dessa fall ska man enligt miljöbalken ge företräde till det riksintresse som "på lämpligaste sätt främjar en
långsiktig hushållning av marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt."

Det vår kartläggning nu visar är att i 21 av dessa fall har myndigheterna gett gruvföretagen tillstånd trots att området enbart klassats som "särskilt Riksintresse för rennäringen".

"Visst är det så att det oftast påverkar i viss grad men frågan är hur mycket?"

Ansvarig för tillstånden, chefen vid Bergstaten, bergmästare Åsa Persson förklarar att det markerade riksintresset för rennäringen inte är en garanti mot gruvintrång, utan att myndighetens riktlinjer handlar om att gruvarbetet inte märkbart ska påverka rennäringens särskilt viktiga områden. Här går de ofta på länsstyrelsens bedömning säger hon.

– Visst är det så att det oftast påverkar i viss grad men frågan är hur mycket? Säger Åsa Persson.

– De kan faktiskt existera samtidigt om man kan göra sådana lösningar så att det fungerar med en gruva och rennäring samtidigt, säger Åsa Persson på Bergsstaten.

Spelar då riksintresset så stor roll för renskötseln om det ändå är möjligt att så många bearbetningskoncessioner kan komma till i sådana här områden?

– Jag tycker det är viktigt att man har den här flaggan sen är det ingen garanti för någonting men det är viktigt att den finns för att myndigheter ska haja till och vara extra försiktiga och göra en avvägning, säger bergmästare Åsa Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".