Marine Le Pen och Emmanuel Macron ställs mot varandra i kväll.
Marine Le Pen och Emmanuel Macron ställs mot varandra i kväll. Foto: TT

Hätsk valdebatt när Macron och Le Pen möts

En av fem fransmän har fortfarande inte bestämt sig inför valet
1:49 min

I Frankrike sänder tv i kväll en debatt mellan de två presidentkandidaterna inför söndagens slutomgång i presidentvalet - den liberale Emmanuel Macron och nationalisten Marine Le Pen. Miljontals fransmän kommer att följa vad som väntas bli en hätsk och hård debatt. Opinionsmätningarna pekar ut Macron som Frankrikes nästa president och Le Pen kämpar nu för att knappa in.

De två presidentkandidaterna har helt olika visioner för Frankrikes framtid.
Med Emmanuel Macron kommer övriga Europa inte att märka någon stor skillnad mot idag förutom att han är marknadsliberal och vill avreglera många branscher och minska statsapparaten för att stimulera fransk ekonomi.

Med Marine Le Pen blir förändringarna desto större med tullar på importvaror, skatter för företag som anställer utlänningar och hårdare gränskontroller.

Marine Le Pen vill lämna EU och avveckla euron som valuta. Det senaste är att hon vill att Europas länder har dubbla valutor, franska franc, D-mark och pesetas jämte euron:
– Jag vill att vi återvänder till en nationell valuta. Det betyder att varje land har sin valuta och sedan har vi en gemensam, euron, säger nationalisten Marine Le Pen.

Många franska väljare har fortfarande inte bestämt sig inför söndagen - en av fem. För att de inte ska lockas av Le Pens EU-kritik kontrar Macron med att EU absolut mot förnyas - allt annat vore ett svek.
– Vi behöver ett nytt EU för att skydda vårt folk och kontrollera vår globalisering, säger liberalen Emmanuel Macron.

Men frågan för både Le Pen och Macron som president är om de klarar att få en majoritet av parlamentsledamöterna bakom sig i parlamentsvalet som följer i juni, annars är de vingklippta.

I kvällens debatt väntas Le Pen attackera Macron för att vara finansvärldens lakej och för att inte vara nog patriot och skydda Frankrike. Hon väntas peka ut honom som elit och själv göra sig till tolk för folket.

Tonen väntas bli hätsk. Opinionssiffrorna ligger ännu orubbligt kvar kring 60 procent för Macron och 40 procent för Le Pen.

Mer om Presidentvalet i Frankrike 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".