Cristian
1 av 3
Cristian Heredia Torres är en av de som tvingats till arbete på GEOs förvar i Denver. Foto: Fernando Arias
GEO
2 av 3
Förvaret i Denver har 1500 platser, sedan 2004 kan 60 000 personer ha tvingats till tvångsarbete. Foto: Fernando Arias
Meyer
3 av 3
Advokat Hans Meyer representerar några av de som suttit på förvaret i Denver. Foto: Foto: Fernando Arias

60 000 migranter kan ha utsatts för tvångsarbete i USA

Hotade med isoleringscell om de inte städade toaletterna
2:40 min

Istället för att anställa personal har företaget GEO låtit de förvarsintagna sköta driften av förvaret mot ingen eller alldeles för låg betalning.

En bit utanför Denver ligger företaget GEO:s beiga cementbyggnad. Där hålls människor inlåsta, ofta i väntan på beslut om de ska få stanna i USA eller inte.

Flera personer som tagits i förvar här vittnar om att de tvingats arbeta eller att de erbjudits att jobba för en dollar om dagen.

– Om vi inte städade toaletterna så hotade de med att låsa in oss i isoleringscell, berättar Cristian Heredia Torres som satt inlåst på förvaret under tio månader.

Företagets personal ska också ha försökt lura de intagna och ljugit om att deras migrationsärenden kunde påverkas negativt om de inte gick med på att arbeta.

Cristian Heredia Torres berättar också om att han jobbade i köket. Han tjänade en dollar om dagen, alltså runt nio kronor, minimilönen i Colorado ligger på motsvarande 680 kronor per åttatimmars-arbetsdag.

– Många valde att jobba för den lönen för att fördriva tiden. Systemet är trasigt, säger han.

Just nu pågår en rättsprocess mot GEO, de runt 60 000 personer som varit intagna på förvaret sedan 2004 kan ha rätt till kompensation om företaget fälls.

Framförallt kan målet påverka hur bolag som GEO får bedriva sin verksamhet.

För varje förvarsintagen får företag som GEO federala skattepengar, en fällande dom skulle innebära avsevärt lägre vinster om företag tvingas anställa människor för att göra arbetet som de förvarsintagna idag gör.

– Det här handlar inte om människor som har fällts för ett brott, säger advokaten Hans Meyer som driver målet mot GEO, det här handlar om människor som spärras in under ett migrationsärende och GEO gör just nu vinst på grund av att det ser ut så här.

Företaget GEO vill inte ställa upp på en intervju med Sveriges Radio, men i ett mejl skriver man att man nekar till anklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".