Nytt EU-förslag kan slå hårt mot London som finansiellt centrum

1:30 min

Londons framtida roll som finansiellt centrum står på spel. Acceptera EU:s regler eller flytta verksamheten dit EU:s regler gäller, det förväntas EU-kommissionen i dag föreslå.

När värdepapper säljs och köps måste det finnas en central motpart mellan säljaren och köpare. Syftet med en sådan part är att effektivisera handeln och att dessutom minska riskerna i det finansiella systemet.

Om köparen exempelvis skulle gå i konkurs får säljaren ändå sina pengar av den centrala motparten, den så kallade clering-organisationen, som går in och tar över risken. På så vis uppstår inga dominoeffekter, förlusten fortplantas inte vidare i det finansiella systemet.

Dagens regler kom till efter finanskrisen 2008 och inom EU gäller samma regler i samtliga medlemsländer. London är den stora handelsplatsen i Europa och där clearas flest kontrakt. 

Men när nu Storbritannien lämnar EU är frågan vilka regler som kommer gälla i London, och vilken myndighet som ska kontrollera verksamheten. EU-kommissionen förväntas i dag sätta press på de brittiska politikerna. 

Innan förhandlingarna har börjat försöker EU-kommissionen ställa villkor som drastiskt minskar britternas förhandlingsutrymme i frågan. 

För London som finansplats handlar det om tiotusentals jobb som är i farozonen. För städer som Frankfurt, Paris och Amsterdam, som redan i dag har cleraingverlsamhet och många banker och försäkringsbolag lokalt etablerade, gäller motsatsen, möjligheten att överta Londons roll inom vissa specifika områden, som tex clearingverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista