Olika leksaker på ett vitt bord
1 av 2
Leksakerna på bilden har inget att göra med texten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anki Lewer och Staffan Stawe har båda familjer som tänker mycket kring vad leksaker innehåller.
2 av 2
Anki Lewer och Staffan Stawe har båda familjer som tänker mycket kring vad leksaker innehåller. Foto: Lotta Myhrén/SR

Den tillåtna blyhalten i leksaker ska minska

För att skydda barn från att utsättas för bly har EU beslutat minska maxgränsen för hur mycket bly leksaker får innehålla.

Bly kan leda till nervskador, blodbrist och trötthet och är farligast för barn eftersom det kan påverka hjärnans utveckling. Bly används bland annat för att löda ihop legeringar i olika delar i leksaker, men kan också finns naturligt i material som det exempelvis tillverkas kritor och färg av.

– Det är ett så pass skadligt ämne, som kan göra stor skada tidigt i barns utveckling. vi vill att nivån helst skulle vara noll i leksaker, men nu måste man ha en viss nivå för att kunna mäta. Vi vill att blyexponeringen ska vara så låg som möjligt, säger Anna Nylander, utredare på Kemikalieinspektionen.

På en lekplats i södra Stockholm träffar vi Anki Lewer och Staffan Stawe, båda har familjer där de tänker mycket på leksakers innehåll.

– Det är något vi försöker undvika, när det gäller färger och material som kan vara behandlade med bly eller andra tungmetaller eller kemikalier, säger Anki Lewer.

– Ja, det är ganska oroade tycker jag att vi är så dåligt skyddade av lagstiftning. I princip inte alls skulle jag vilja säga, säger Staffan Stawe.

Det har nu alltså beslutats att gränsvärdena för bly i leksaker inom EU ska sänkas. Från oktober nästa år är den tillåtna gränsen 7 gånger lägre än i dag. Men det är ett arbete som tagit flera år.

– Det är flera länder som sett sin egen industri som viktig och de har sett att de inte klarar inte att sänka till de här nivåerna. Då har det gått före barnskydd, kan man säga, säger Anna Nylander.

Vi alla kan ha olika halter av bly i blodet som kan komma naturligt genom luft, vatten eller från grödor som växt i marken, men det är mindre halter nu efter att bly i bensin tagits bort.

Det är inte ett stort problem med höga halter bly i leksaker, och vi ska inte vara oroliga, säger Anna Nylander. Men det är ändå viktigt att reglerna införs för att olika tillverkningssätt inte ska leda till att halterna ökar igen om några år.

För att vara säker bör man köpa leksaker som är CE-märkta, alltså där företag gått med på att följa de krav som finns inom EU.

Men det kan ändå vara bra att vara uppmärksam, för det finns andra produkter som barn kan komma i kontakt med, som innehåller bly.

– Ja, det vi har sett i vår tillsyn är att smycken kan innehålla flera olika metaller, bland annat bly. Även nycklar tror vi är en källa till bly. Det är väl de sakerna som är lättåtkomliga för barn som vi tycker man ska undvika, säger Anna Nylander på Kemikalieinspektionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".