Sergej Lavrov och Timo Soini. Foto:  MARKKU ULANDER, TT
Foto: MARKKU ULANDER /TT

Lavrov på besök i Finland – säkerheten kring Östersjön på agendan

Thella Johnson: Kyligt mellan Ryssland och EU
1:46 min

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är på besök i Finland för att diskutera aktuella internationella frågor, bland annat säkerheten kring Östersjön.

På agendan inför mötet mellan Sergej Lavrov och Finlands utrikesminister Timo Soini stod Arktis, Östersjön, samt krigen i Syrien och Ukraina.

– Mestadels var det allvarliga miner och väl avvägda ord. Det är tydligt att Ryssland och EU står långt ifrån varandra i de här frågorna, säger Ekots korrespondent Thella Johnson.

Men när det kom till Östersjön finns det ett större samförstånd. Finlands president Sauli Niinistö har sedan tidigare tagit initiativ till ökad flygsäkerhet som Lavrov visade förståelse inför.

– Man vill komma åt framförallt de ryska militärflygplan som har flugit utan transpondrar. Och här var det väldigt mycket uppmuntrande ord om att vi alla ska samarbeta kring det initiativet, säger Thella Johnson.

Det var femte gången som de två utrikesministrarna träffades sedan Timo Soini tillträdde för två år sedan.

– Finlänsk press har börjat beskriva de här mötena som en återgång till gamla tider, där Finlands balanserar mellan östliga och västliga relationer. Men Finland är medlem och representat i EU, som Ryssland har en mycket kylig relation med, och det märktes här på konferensen, säger Thella Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".