Donald Trump: "Obamacare" är dött

2:04 min

"Obamacare" är dött, det säger nu USA:s president Donald Trump efter att ha kammat hem en stor politisk seger i kongressen, där republikanerna tagit första steget mot en ny sjukförsäkring.

Slutet är nära för expresident Barack Obamas signaturreform, "Obamacare". Den amerikanska kongressen röstade i kväll, svensk tid, för att riva upp sjukförsäkringslagen och ersätta den med en ny reform.

På en pressträff i Vita husets trädgård sa Donald Trump att det här är slutet för "Obamacare":

– Detta är en avveckling och en ersättning för "Obamacare", lita på det. Nu är det uppenbart att den är död, sade han.

Trump sköt upp en resa till New York och ett möte med Australiens premiärminister för att fira framgången med att representanthuset efter stor möda och långa förhandlingar kunde rösta igenom första steget till en ny sjukförsäkring.

– Vi avskaffar och ersätter Obamacare, så ligger det till, sa Donald Trump.

Det var en jämn omröstning som slutade med 217 röster för och 213 mot. Men mycket återstår innan den nya reformen blir verklighet och "Obamacare" rivs. Förslaget ska vidare till senaten som måste godkänna det innan Donald Trump kan skriva under det. Men han säger att han är övertygad om att förslaget även kommer att gå igenom senaten.

Det här är en viktig seger för USA:s president som genast lovade både billigare och bättre försäkringar till följd av ökad konkurrens.
Förslagets fulla konsekvens och kostnader är inte utredda och hur det slår är oklart, eftersom delstaterna har stora möjligheter att sätta egna regler.

Demokraterna är mycket hårda i sin kritik. De ser nu hur en av president Barack Obamas viktigaste lagar börjar rivas upp.
– Det här innebär skattelättnader för de rikaste i vårt land och företagen. En av de största inkomstöverföringarna i vårt lands historia, sa Nancy Pelosi, som leder demokraterna i representanthuset.

Republikanernas förslag, som högst sannolikt kommer att ändras i senaten om det går igenom där, innebär bland annat att tvånget att betala till försäkringen upphör. Skatter på höginkosmottagare för finansiering tas bort. Försäkringsbolagen får större valfrihet att erbjuda innehåll och priser.

Den nya försäkringen blir dyrare för äldre och låginkomsttagare jämfört med tidigare, och billigare för yngre och höginkomsttagare. Allt enligt en tidigare bedömning av kongressens budgetkontor, som då räknade med att 24 miljoner färre skulle ha försäkring om tio år med republikanernas politik.

Sen dess har republikanerna lagt till att delstaterna kan välja villkor för att försäkra redan sjuka och lagt mer pengar i fonder för att parera att försäkringarna för dem sannolikt blir dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista