Svensk expert ska delta i gasutredning

2:10 min

Åke Sellström, expert på kemiska vapen, ska medverka i en FN-ledd utredning om vilken sida det var som genomförde gasattacken i syriska Khan Sheikhoun då mer än 90 människor dödades.

Bland annat USA har redan pekat ut den syriska militären som skyldig, men Sellström anser att det är för tidigt att slå fast vem som låg bakom attacken den 4 april.

– Nej, det skulle jag inte våga göra. För att göra det skulle man behöva titta på informationen och se vad det finns för information som inte är framtagen på bordet i dag och väga och värdera allt det där mot varandra.

Du har inte sett allt som USA och Frankrike eventuellt förfogar över. Så du utesluter inte att det i deras material kan finnas saker som direkt pekar ut den syriska sidan?

– Nej det kan jag ju inte göra. Jag vet inte vad de har, bara vad de påstår.

Kan man utesluta att det är rebeller som har förfogat över kemiska vapen?

– Nej, inte det heller. Vi står ju som frågetecken.

Åke Sellström, som har sin bakgrund i Försvarets forskningsinstitut FOI, var den som ledde FN:s utredning efter gasattacken 2013 i Syrien. Det som gör det svårt att fastslå skuldläget, säger han, är att situationen är så politiserad och att det är så mycket propaganda i luften.

– "P3" som vi säger i FN, alltså England, Frankrike och USA, vill ju svartmåla regimen så mycket det bara går för att bli av med diktatorn Assad, medan Ryssland och kanske Iran och några till har ett intresse av att behålla en fot i det framtida Syrien, säger Sellström.

– Att svartmåla regimen mer än vad man redan gjort minskar ju chanserna för att Assad ska ha något att säga till om i framtiden.

Någon gång den närmaste tiden väntas FN-organet OPCW officiellt slå fast att det var sarin som användes vid gasattacken den 4 april, vilket i så fall är ett tydligt krigsbrott. Efter det kommer säkerhetsrådet och OPCW tillsätta en utredningsgrupp som ska försöka slå fast vilken sida det var som satte in gasen. I den gruppen kommer Åke Sellström att ingå. Han är relativt hoppfull om att de kommer att kunna hitta ett svar på frågan om vem som gjorde det.

– Det är möjligt att vi faktiskt kan fastslå vem som är skyldig, säger Åke Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista