Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skorsten spyr ut rök. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Oförändrade klimatutsläpp 2016

Oförändrade klimatutsläpp 2016
1:45 min

Sveriges växthusgasutsläpp var preliminärt oförändrade förra året. Inte nog för att klara svenska klimatåtaganden, enligt Naturvårdsverket.

Medan klimatutsläppen från industrin ökade med fyra procent, föll transporternas utsläpp med lika mycket. Utsläppen för Sverige som helhet är oförändrade, 53,6 miljoner ton koldioxid.

--Det vi ser är att vi behöver göra mycket mer och fort för att nå klimatmålen i Parisavtalet, säger Oskar Larsson som är chef för Naturvårdsverkets klimatenhet.


Industri och transporter står för ungefär en tredjedel var av koldioxidutsläppen i Sverige. Industriutsläppens ökning förklaras delvis med att produktionen ökat i högkonjunktur.

En bransch med stora utsläpp är stålindustrin, som kan komma att minska utsläppen framöver, om försök lyckas med att använda vätgas i processen, enligt Oskar Larsson.

– Ett annat område man behöver titta på är cementindustrin, där processutsläppen står för stora utsläpp. -

-Där är det viktigt att titta på Carbon Capture and Storage, alltså att man fångar upp den koldioxid som släpps ut och istället lagrar under jord, säger Oskar Larsson.

Transporternas utsläppsminskning är glädjande, säger Oskar Larsson:

– Ja, det är en minskning nu, efter att utsläppen har planat ut under några år. Det beror på energieffektivisering, det är ökad användning av biobränslen, det är en ökad andel nyförsäljning av miljöbra bilar.


– Vi har politiska förslag på bordet som gynnar miljöbra bilar och ökar inblandning av biobränslen . Det är bra, men mer av den varan behövs för att vi ska få till omställningen till 2030, enligt Oskar Larsson och syftar på Sveriges internationella klimatlöften.

Samtidigt ökar trafiken, så om utsläppsminskningen ska stå sej, krävs både att klimatpåverkan minskar från varje fordon och och att vi kör mindre bil

Naturvårdsverkets statistik är preliminär, definitiva siffror kommer sent i höst och då räknas också in de utsläpp som svensk konsumtion leder till i andra länder. Till exempel utrikes resor och produktion utomlands av varor som konsumeras av svenskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".