Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mumiens hemligheter visas i Lund

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 16.44
Museichef: Winstrups kista är en tidskapsel
(1:55 min)
Bilden visar stoftet efter biskop Peder Winstrup, död 1679, klädd i begravningskläder i kistan. Foto: Gunnar Menander.
1 av 3
Stoftet efter biskop Peder Winstrup var välbevarat. Foto: Gunnar Menander.
Bilden visar en förstorad detalj ur David Klöcker Ehrenstrahls målning av Karl den XI:s kröning 1675. Peder Winstrup i ljust skägg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 3
Peder Winstrup, i ljust skägg, från Ehrenstrahsl målning av Karl XI:s kröning 1675. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

När forskarna i Lund öppnade biskop Peder Winstrups kista, hittade de en välbevarad mumie. Nu visas fynden från kistan på Historiska muséet i Lund.

Det var när Domkyrkoförsamlingen i Lund ville flytta biskopens stoft från kryptan i domkyrkan som möjligheten uppstod att undersöka kistan. Det visade sig att Peder Winstrup, som dog vintern 1679, var ytterst välbevarad. En tidskapsel, säger Per Karsten, chef för Historiska muséet. 

– Det är ju det som är så fantastiskt. Det innehåller egentligen ett litet miniuniversitet, där alla discipliner inom universitetet kan hitta någon liten nisch att undersöka utifrån vad som hände den 7 december 1679, säger Per Karsten.  

Peder Winstrup var biskop i Lund från 1638 till 1679, han tog initiativ till att grunda Lunds universitet och var också forskare, författare och teolog. 

Hans stoft är helt lufttorkat med alla organ kvar. Kläderna är välbevarade liksom de växter man lade honom att vila på. I växtmaterialet har man hittat mängder med insekter. På utställningen kan man bland annat se delar av Winstrups svarta kåpa av sammet.  

– Den vet vi i dag är helt unik. Det finns inte en liknande biskopsdräkt bevarad från den här tiden, säger Per Karsten. 

Biskopen själv har begravts igen och vilar under det norra tornet i Lunds domkyrka. Prover och fynd från kistan har sparats och ger stoff för forskning framöver. 

– Det har redan kommit tre fackartiklar om de botaniska fynden och det planeras nu också en artikel om alla insekterna i kistan, säger Per Karsten. 

Även för medicinhistorikerna är Peder Winstrup ett intressant forskningsobjekt. Bland annat har man hittat avföring kvar i kroppen.

Störst uppmärksamhet bland fynden i kistan väckte kanske det lilla sexmånaders foster som man hittade. Man tror i dag att det var någon av hans anställda som hade fått ett missfall och som, utan att någon visste det, gömde fostret under biskopens fötter. 

DNA-prover har tagits men än så länge har man inte hittat någon koppling mellan fostret och biskopen.   

– Det ska vi ta reda på. Det får vi kanske reda på under året, förhoppningsvis i samband med att utställningen faktiskt är igång här, säger Per Karsten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".