Finansminister Siv Jensen (Frp)
Finansminister Siv Jensen (Frp) . Foto: Lise Åserud / TT

Norge vill sänka utländska arbetares bidrag

Inga barnbidrag till barn bosatta i hemlandet
2:10 min

Norges regering väljer att ta strid mot EU:s regelverk. Idag presenterades ett förslag om att sänka barnbidragen för framför allt östeuropeiska arbetare i Norge som har barnen kvar i hemlandet. Finansminister Siv Jensen säger att norsk politik inte ska stoppas i Bryssel.

– Vi låter inte norsk politik stoppas i Bryssel, för Norge ska inte vara Europas socialkontor!

Det blev stort jubel här på invandringskritiska Fremskrittspartiets landsmöte när partiledare Siv Jensen avslöjade regeringens planer.

Det handlar alltså om att indexera och därmed sänka barnbidrag för till exempel en polsk byggarbetare här i Norge som har barnen kvar hemma i Polen. Siv Jensen motiverar det här med att ett norskt barnbidrag blir betydligt mer värt i europeiska länder med lägre levnadsomkostnader.

– Det är helt orimligt att personer ska ta emot samma belopp i barnbidrag och kontantstöd om barnen bor i ett land med lägre utgifter än i Norge.

Fremskrittspartiets ledare meddelade idag att regeringen inom kort ska lägga fram det här förslaget för parlamentet Stortinget, alltså bara månader före det norska valet i september.

Men, här finns ett stort men. Den här typen av indexering är idag inte tillåten enligt EU:s regelverk som även Norge är bundet av genom EES-avtalet.

Frågan om köpkraftsreglerade bidrag var aktuell inför britternas folkomröstning om EU, och Tyskland ska ha sagt sig vilja införa den här typen av indexering - fast bara om EU:s lagstiftning ändras så att det blir tillåtet.

Norges regering verkar alltså vilja köra på ändå, och i sitt tal idag gjorde Siv Jensen snarast en poäng av att EU:s byråkrater inte kommer gilla det. Fast hon tycker att dagens system är orättfärdigt.

– Det är helt enkelt inte rättfärdigt att dessa pengar ska gå till familjer som aldrig har satt sin fot i Norge.

I en skriftlig kommentar till Ekot säger den ansvariga ministern Siv Horne att om Stortinget ställer sig bakom förslaget om det hon kallar "välfärdsexport" kommer norska regeringen starta en rättslig process för att kunna införa den nya bidragsindexeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".