Vårdcentral, sjukvård, vård läkare
Asylsökande söker sjukvård och tandvård mer sällan jämfört med övriga befolkningen. Det visar en ny rapport. Foto: Claudio Bresciani/TT

Asylsökande söker vård mer sällan än övriga

"Kan finnas ett uppdämt behov"
1:58 min

Personer som är asylsökande söker sjukvård och tandvård mer sällan jämfört med övriga befolkningen i Västra Götaland. Det visar en rapport från Västra Götalandsregionen som granskat hur vården används under de senaste 5 åren.

– Det tror vi beror dels på reglerna, att man får bara vård som inte kan anstå sen kan man säga att den befolkning som kommit är relativt ung, många barn och unga vuxna som är friskare än totalen säger, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

I rapporten har Västra Götalandsregionen jämfört hur ofta asylsökande söker hälso- och sjukvård samt tandvård i relation till övrig befolkning under fem år från 2011-2016.

Och resultaten visar att asylsökande står för en mycket liten del av den totala hälso- och sjukvårdskonsumtionen. Under förra året var det bara drygt en procent.

Många studier visar att en stor andel asylsökande lider av psykiskt ohälsa men det är människor som är folkbokförda i Sverige som får mest psykiatrisk vård.

Samtidigt ska alla asylsökande i Sverige erbjudas en hälsoundersökning men bara drygt hälften kommer till en sådan. Och sjukvården måste nu förbereda sig för ett ökat behov menar Ann Söderström.

– Det kan också innebära att det finns ett uppdämt behov. Vi ser ju till exempel att tandvård och tandvård till barn är inte det första man söker när man kommer hit. Det är mycket annat man har att ta hand om. Framförallt tror vi inom psykisk hälsa att det kommer öka när andra mer livsnödvändiga funktioner är klara, säger Ann Söderström.

– Det betyder att vi måste ta höjd för det här framöver de närmsta åren. Att vi har en del av vår befolkning som har traumatiska upplevelser som kan behöva hjälp i framtiden för att komma in i samhället på ett bra sätt.

Västra Götalandsregionen har fått drygt 200 miljoner kronor i statsbidrag för vård till asylsökande och regionen satsar nu bland annat på hälsocoacher som ska hjälpa nyanlända att hitta rätt i vården men det handlar också om samarbete mellan många olika aktörer menar Ann Söderström.

– Det finns mycket annat i livet som är hälsofrämjande än bara vård. Att få komma in i ett sammanhang, att få ett jobb, att få stanna, att bara få stanna. Vi har många asylsökande som lever i ovisshet och det ökar också behovet av vård, säger Ann Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".