Ny kandidat till miljöpartiets ledning

Vid miljöpartiets kongress i Sundsvall kom det överraskande beskedet att Peter Eriksson, som idag är kommunalråd i Kalix, kandiderar till posten som partiledare eller språkrör. Han vill att det i framtiden helst ska vara bara ett språkrör, eller partiledare.
Peter Eriksson förklarar varför han ändrat sig och ställer upp i stället för Claes Roxbergh: - Claes Roxbergh har bett mig att ompröva saken, och då har jag har jag diskuterat med min familj och kommit fram till att jag ska kandidera i alla fall, säger Peter Eriksson. Ett språkrör för större tydlighet I morgon fredag ska kongressen bestämma om miljöpartiet ska ledas av ett språkrör med två vice i framtiden, eller av två parallella språkrör som hittills. Partistyrelsen slåss för att det bara ska vara ett. Motiveringen är att det skulle innebära mindre slitningar och större tydlighet. Ett minst lika viktigt skäl är att modellen med bara ett språkrör är ett villkor för att få med Åsa Domeij i partitoppen. Domeij som är en skicklig företrädare för miljöpartiet, kandiderar ju till partiledningen, men enbart om hon får vara vice. Claes Roxbergh, Peter Eriksson och Åsa Domeij har uppenbarligen diskuterat det upplägg som presenterades i dag i flera veckor, medan Maria Wetterstrand, som blir andre vice språkrör i den trio som kan komma att leda partiet, meddelades faktum i går. Wetterstrand hölls utanför Ett skäl till att Maria Wetterstrand, rikdagsledamot från Eskilstuna, hållits mer utanför, är förstås att hon helst vill att miljöpartiet ska ha två jämbördiga språkrör även i framtiden. Det finns ett betydande stöd för det i partiet. Det krävs två tredjedels majoritet på kongressen för att få igenom ett beslut om att bara ha ett språkrör i framtiden. Peter Eriksson Kommunalrådet i Kalix, som satt i riksdagen förra perioden, beskrivs här som både systemkritiker och samarbetsman. Peter Eriksson vill tillbaka in i riksdagen och hoppas bli inkryssad i personvalet. Peter Eriksson har nämnts som tänkbart språkrör i varenda vända och att han nu ställer upp stärker alternativet med ett språkrör - då får miljöpartisterna både honom, Domeij och Wetterstrand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".