870 gripna i pedofilnätverk

"Det är en stor framgång för Europol"
1:11 min

Tre ansvariga för ett nätverk för pedofiler på internet dömdes tidigare i veckan i USA. 870 av nätverkets användare har gripits eller dömts under de senaste två åren.

– Det är en stor framgång för Europol och våra partners säger, Alex Niculae som är talesperson för Europol.

Webbsidan med sexuella övergrepp mot barn fanns på Darknet, en anonymiserad del av internet där användarna är svåra att spåra.
För två år sedan inledde FBI och USA:s justitiedepartement en stor insats där man först grep tre av de ansvariga för sidan och sedan spårade sidans tusentals användare runt om i världen.

De inledde ett samarbete med bland andra Europol och utredningarna har hittills lett till att 870 av sidans användare har gripits eller dömts i länder som Spanien, Storbritannien, Frankrike, Italien och Colombia.

Det är oklart om det finns några kopplingar till Sverige. 

Minst 259 barn som utsatts för övergrepp har också kunnat identifierats eller räddats från sina förövare.

Nu i veckan dömdes de tre personerna som ansvariga för pedofilnärverket i en domstol i North Carolina till 20 respektive 30 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".