Nytt försök att benåda korrupta politiker stoppat

2:05 min

I Rumänien går kampen mot korruptionen vidare efter vinterns protester som samlade hundratusentals demonstranter på bland annat Bukarests gator.

I veckan gjorde ledande politiker ett nytt försök att benåda personer som dömts till viss form av korruption men efter omedelbara protester drogs förslaget lika snabbt tillbaka igen.

Efter några månaders uppehåll hördes i onsdags kväll återigen det rumänska ordet för "tjuvar" ropas ut över Segertorget i Bukarest.

Tidigare samma dag hade en majoritet i det rumänska parlamentets justitieutskott röstat ja till att bevilja amnesti för personer som dömts till fängelse för mutbrott och missbruk av inflytande, mot att de ekonomiska skadorna betalas tillbaka.

Förslaget var ett eko av de lagändringar som i vintras ledde till de största regeringskritiska demonstrationerna i Rumänien sedan kommunismens fall 1989.

Och till följd av protesterna drog den socialdemokratiskt ledda regeringen tillbaka lagändringen som innebar att vissa typer av maktmissbruk inte längre skulle kunna straffas med fängelse.

Rumänien är ett av de Eu-länder där korruptionen är mest utbredd, samtidigt har landet de senaste åren bedrivit ett effektivt antikorruptionsarbete som fått hundratals politiker och tjänstemän runt om i landet dömda för korruption.

Kritiker menar att det närmast har börjat likna en häxjakt och att åklagarna varit överdrivet nitiska. Dessutom behöver något göras åt överbeläggningen i landets fängelser.

Men statsvetaren Cristian Parvulescu säger på telefon från Bukarest att det där bara är bortförklaringar och att det här i själva verket handlar om försök från den styrande majoriteten att rädda sitt eget skinn eftersom de själva har problem med rättvisan.

Och efter de omedelbara protesterna i onsdags, bland annat från landets riksåklagare, från oppositionen och från demonstranter på torget i Bukarest drog justitieutskottet tillbaka förslaget om att benåda personer, dömda för bland annat mutbrott.

Samma dag sade också Rumäniens konstitutionsdomstol nej till ett annat förslag som skulle göra det möjligt för tidigare dömda personer att sitta i regeringen.

Det förslaget hade kunnat hjälpa ledaren för det styrande socialdemokratiska partiet Liviu Dragnea som förra året dömdes för röstfusk och som därför inte kan leda regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista