Ny politisk strid om sjukförsäkringen i USA

2:36 min

USA:s president Donald Trump har lyckats lotsa sitt förslag till ny sjukförsäkring ett första steg genom kongressen. Men det är långt ifrån säkert att han och republikanerna kommer att kunna genomföra vallöftet om att riva upp den sjukvårdslag som infördes under den förre presidenten Barack Obamas tid och som de kämpat mot i många år.

Efter sju år med Obamas lag blir det politisk strid i USA igen om sjukförsäkringen och insatserna är höga, både mänskligt och politiskt.
I centrum står alla de miljoner amerikaner som inte vet vad det nya förslaget kommer att innebära för deras liv och hälsa, eller om de kommer att ha råd att teckna en försäkring.

I politikens centrum står de republikanska senatorer som är mot förslaget och som nu skriver på ett eget. Kongressens båda kamrar måste vara överens och än så länge har bara den ena, representanthuset, sagt ja. Där nådde de splittrade republikanerna en kompromiss genom att flytta mer ansvar och kostnader till delstaterna istället och förslaget gick igenom med minsta möjliga republikanska marginal.

Det blir inte lättare att ena de republikanska senatorerna, där en del vill riva upp Obamas lag helt och hållet, medan andra vill ha kvar mer av den än representanthuset.

Ingen republikan vill få skulden för ett misslyckande när partiet har majoriteten i kongressens båda kamrar och dessutom presidentposten, så det interna trycket att komma överens är hårt och nu har det alltså flyttat till senaten. Det är upplagt för en svår politisk förhandling och slutresultatet påverkar nästa val, det till kongressen 2018.

Donald Trump har ställt ut stora löften om att en ny sjukförsäkring ska bli både billigare och bättre. En del av hans partivänner i kongressen är inte övertygade av det nuvarande förslaget och inte deras väljare heller.
På möten runt om i landet är människor oroliga över hur det ska bli, inte minst över vad som händer med ett av Obamalagens mest populära inslag – att inget försäkringsbolag får säga nej till den som har en sjukdomshistoria, som till exempel cancer eller diabetes. Med Obamacare får försäkringsbolagen inte ta mer betalt av de kunderna, men det nya förslaget öppnar för den möjligheten.

Omfördelningen i det republikanska förslaget där höginkomsttagare skulle få skattelättnader medan låginkomsttagare skulle få betala mer, är bara ett av de inslag som stöter bort de demokrater i kongressen som kanske hade varit beredda att förhandla om förändringar av Obamas lag, som de också tycker har brister.

De flesta amerikaner med sjukförsäkring har den genom arbetet, men ytterligare 20 miljoner har försäkrats genom Obamacare. Med republikanernas förslag skulle 24 miljoner färre vara försäkrade om tio år, enligt en tidigare beräkning från kongressens budgetkontor.
Ledande republikaner tror inte på den beräkningen, men än så länge finns det ingen bedömning av det nya förslaget, varken kostnader eller effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista