franska ambassaden i stockholm frankrike
Franska medborgare kunde rösta i valet på den franska ambassaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Philippe Huguen/AFP

"Tänkte att jag måste rösta rätt för Frankrike"

"Valet är viktigt för hela Europa"
1:15 min

Franska medborgare i Sverige röstade i dag på ambassaden i Stockholm. Alla Ekot talade med sa att det var viktigt att rösta för att stoppa Marine Le Pen.

– Om Macron vinner kommer det att påverka Europa mindre än om Le Pen gör det, för att med henne blir det en linje som med Trump och brexit, säger Francis Dalattre som precis lagt sin röst inne på ambassaden.

– Det är en fara för Europa för hon vill lämna unionen och det kan bli slutet för eurozonen och på sikt för Europa, säger han.

Gatan på Östermalm där den franska ambassaden ligger var avspärrad och polisen släppte in bara dem med franska id-handlingar och efter noggrann kroppsvisitation.

De väljare som lät sig intervjuas sa att de hade kommit för att rösta mot kandidaten för Front national Marine Le Pen. De flesta hade röstat på nån annan än de två kandidaterna i den första valomgången.

– Valet är en viktig fråga både för Europa och Frankrike, säger Uppsalabon Lucie Gattepaille, som röstade på Macron trots att han inte var hennes favorit.

Samma sak gäller för stockholmaren Eric Bonnel.

– Det är för att stoppa Le Pen. I morse när jag röstade tänkte jag att jag måste rösta rätt för Frankrike. Macron är det minst dåliga alternativet, så jag röstade på honom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".