Marine Le Pen.
Foto: Joel Saget/TT

Marine Le Pen erkänner sig besegrad – mobiliserar inför parlamentsvalet

Hör hela Marine Le Pens tal efter valnederlaget
2:40 min

Marine Le Pen önskar Macron lycka till med "de enorma utmaningar som Frankrike står inför".  Emmanuel Macron får enligt de preiliminära siffrorna  65,1 procent av rösterna i det franska presidentvalet.

Direkt: Ekots valvaka - Macron väntas tala 22:00

Marine Le Pen får 34,9 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet, och hon gick snart efter beskedet ut för att hålla tal på sin valvaka.

Hon höll ett kort tal, som redan är över. Hon tackade också de elva miljoner fransmän som nu har "anslutit sig till en radikalpatriotisk front".

– Det var ingen ödmjuk Marine Le Pen som talade, snarare en aggressiv Marine Le Pen, säger utrikeskorrespondent Margareta Svensson.

Hon pratar om "klyftorna mellan patrioter och globaliseringsivrare". Hon tackar också sina egna medarbetare.

Läs hela Marine Le Pens tal

Kära landsmän. Frankrike har röstat för kontinuitet.

Jag pratade med monsieur Macron på telefon och gratulerade honom till segern och önskade honom lycka till med de stora utmaningar Frankrike står inför.

Jag vill tacka för det stöd och hjälp ni bidragit med i den här kampanjen. Med detta historiska resultat har fransmännen utsett oss till den första politiska oppositions-kraften.

Den första omgången visade en stor motstånd mot det franska politiska livet. Detta är början på en rekonstruktion utav den franska politiken. 

Denna kamp fortsätter i och med de legislativa val. Där kommer jag att vara vid frontlinjen för att försvara Frankrikes självständighet, frihet, säkerhet och identitet.

Jag föreslår en förnyelse av vår rörelse för att ge oss ny politisk kraft att leva upp till den här historiska möjligheten. Jag uppmanar alla patrioter att ansluta sig till oss.

Mer än någonsin kommer Frankrike att behöva oss. Leve republiken. Leve Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".