Klar seger för Emmanuel Macron i presidentvalet

0:50 min

Det blev den socialliberale och partilöse mittenpolitikern Emmanuel Macron som tog hem presidentvalet i Frankrike.

– Jag kommer att göra allt för att göra mig förtjänt av ert förtroende, sa han vid sitt tal till nationen på söndagskvällen.

Klockan 20.00 stängde de sista vallokalerna och det preliminära resultatet meddelades omgående: En klar vinst för Macron med 65,1 procent mot högerpopulistiska Nationella Frontens Marine Le Pen som landade på 34,1 procent.

När alla röster hade räknats klart vid två-tiden på natten hade Macron 66 procent av rösterna, Le Pen 34 pocent.

Valdeltagandet var 74,6 procent.

Emmanuel Macron uttryckte sin tacksamhet till det alla som har gett honom det här stora förtroendet och ansvaret. Han vände sig till alla fransmän oavsett hur de har röstat och lovade att lyssna på den ilska som finns och att skydda de svagaste.

– Många har uttryckt tvivel, mitt ansvar att höra dessa, sa han.

Emmanuel Macron fyller 40 i december och blir Frankrikes yngste statschef sedan kejsar Napoleon - antingen fadern eller sonen, beroende på hur man räknar. Napoleon Bonaparte var bara 30 år när han blev "förstekonsul" 1799 och 34 när han utropade sig till kejsare 1805.

Marine Le Pen erkände sig snabbt besegrad, men var däremot stridslysten under sitt tal på Chalet Du Lac i östra Paris.

– Partiet måste reformeras och förnyas för att kunna för att leva upp till den historiska möjlighet vi har nu och enligt de förväntningar som fransmännen nu har. Vi måste skapa en ny politiskt kraft, som så många fransmän vill ha: en nödvändig förändring som behövs mer än någonsin, sa hon.

– Jag uppmanar alla patrioter att delta i den kampen. Den börjar ikväll, avslutade hon sitt tal.

Valdeltagandet i den andra omgången i det franska presidentvalet är det lägsta på nästan 50 år. 25,4 procent av 47 miljoner röstberättigande röstskolkade.

Rekordet nåddes 1969, då 31,1 procent av de röstberättigade avstod från att rösta.

Till skillnad mot i USA där Donald Trump fick vänta i drygt två månader på att ta över efter valet så sker maktskiftet i Frankrike nästan omedelbart.

Avgående presidenten Francois Hollande slutar redan om en vecka, varpå Macron tillträder. Det följs sedan av att han snabbt utser en ny premiärminister och regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista