Jean Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.
Jean Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, Foto: John Thys/AFP

EU-ledare snabba att gratulera Macron

Juncker: Glad att fransmännen valt en europeisk framtid
1:13 min

I Bryssel gick det inte många minuter efter att Marine Le Pen erkände sig besegrad, förrän EU-ledarna gick ut och gratulerade den nye franske presidenten, Emmanuel Macron till segern. EU-kommissionens ordförande var lättad.

"Grattis Emmanuel Macron. Glad att fransmännen valt en europeisk framtid. Tillsammans för ett Europa, mer starkt och mer rättvist" skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på mikrobloggen Twitter under kvällen.

EU:s ordförande Donald Tusk gratulerade också Macron och skrev också han på Twitter att han är glad över att det franska folket valt jämlikhet och broderskap över tyranni och falska nyheter"

Först av de tre ledarna för de tre EU-institutionerna här var ändå Europaparlamentets ordförande Antonio Tajani.

Han skrev att han räknar med "ett Frankrike, kvar i Europas hjärta, som förändrar unionen tillsammans för att föra den närmare medborgarna".

Den nye franske presidenten Macron har ju annars inget parti som kan föra fram och som kan förankra politiken inom EU och därför finns det en stor nyfikenhet på vad Macron faktiskt kommer att föra för en slags EU-politik, även om han ju säger sig vara en vän av EU.

Tajani inbjöd också Macron till just Europaparlamentet och förväntningarna inför det besöket får ändå anses vara stora då han sannolikt kommer att bli ännu tydligare om vilken fransk riktning han väljer när det gäller EU-samarbetet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".