Le Pen-anhängare 23-årige Jourdel är mycket besviken.
Le Pen-anhängare Jourdel är mycket besviken. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

"Besvikelsen gick som ett sus bland Le Pen-anhängare"

Jourdel: Jag är mycket besviken
2:05 min

Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen fick stöd av ungefär 11 miljoner fransmän i gårdagens presidentval eller 34 procent av rösterna. Det räckte inte till presidentposten och hennes anhängare var både besvikna och nöjda.

Besvikelsen gick som ett sus genom restaurangen Chateau du Lac i Vincennes skogen i östra Paris när beskedet kom upp på tv-skärmarna klockan åtta i går kväll.

Ett femtiotal anhängare till Marine Le Pen och engagerade i Nationella Fronten stod framför ett betydligt mer massivt uppbåd av tv-kameror och media.

Men det verkade inte som någon riktigt trott att hon skulle bli president.

Sebastien, som inte ville säga sitt efternamn, i välpressad kostym, kommenterade utgången genast med ord om eurovalutans framtid, Marine Le Pen vill ju lämna den.

– Som ni vet är eurozonen helt i obalans. Alla kör mot muren i samma hastighet och om inte eurosamarbetet förändras så kommer valutan att sprängas av sig själv, sa Sebastien.

– Jag är mycket besviken, men vi har i alla fått omkull de två stora mastodontpartierna, sa 23-årige Jourdel, som såg moloken ut.

Många ville inte svara på frågor. En kvinna hällde ett glas champagne över mitt ben för att jag representerade media och smällde bandspelaren ur mina händer.

Sofie Roxel däremot såg valresultatet som en stor framgång.

– Det är en vacker seger. Vi har fler väljare och är med i andra valomgången, sa hon glatt.  

Alla talade om att siktet nu är inställt på att få många parlamentsplatser i det valet i juni. Ingen ville spekulera i om Marine Le Pen kommer att vara Nationella Frontens presidentkandidat för tredje gången om fem år igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".