Angela Merkel
Foto: Martin Meissner/TT.

Merkel: valresultatet tydlig ställning för Europa

"Ser man fram emot en nytändning i den fransk-tyska relationen,"
1:54 min

I Berlin är lättnaden stor över att den uttalat pro-europeiske Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president. Stödet för ett enat Europa och vänskapen mellan Frankrike och Tyskland betonas i de tyska kommentarerna.

När förbundskansler Angela Merkel ringde och gratulerade Emmanuel Macron i går kväll lovordade hon särskilt hans engagemang för en enad och världstillvänd Europeisk union. Därför ser hon också valresultat som ett tydligt ställningstagande för Europa.

Under valrörelsen har Macron besökt Merkel vid två tillfällen och som nyinstallerad president lär en av hans första resor enligt traditionen gå till Berlin. Där ser man fram emot en nytändning i den fransk-tyska relationen, en allians som utgör grundpelaren i det europeiska samarbetet. Man hoppas på ett konstruktivt partnerskap för att hantera de stora uppgifter EU står inför.

Utrikesminister Sigmar Gabriel uttryckte en genuin lättnad över Macrons seger men mot bakgrund av det stora stöd som högerextrema Front National-ledaren ändå fick, betonade han att Tyskland och Europa också måste hjälpa Macron till framgång så att inte nästa president ändå heter Le Pen.

Han efterlyste mer offentliga investeringar för att bekämpa arbetslösheten inom eurozonen. Något som inte minst den tyske finansministern förhindrat genom att allt för hårdnackat hålla fast vid en ekonomisk åtstramningspolitik, enligt den socialdemokratiske utrikesministern som passade på att göra ett inlägg i den begynnande tyska valrörelsen.

Hans företrädare på posten, nuvarande förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier förklarade att Tyskland vill se och behöver ett starkt Frankrike.

Våra länder står inför stora utmaningar och vi förenas i övertygelsen att vi bara tillsammans kan forma Europas framtid och hantera de globala frågorna och kriserna i vårt grannskap, skrev Steinmeier i sina lyckönsningar till Macron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".