Kevin träd. Foto: Linda Jensen-Kidane
Foto: Linda Jensen-Kidane

Kevinfallet öppnas igen

Advokaten: Första steget mot att ge de båda bröderna upprättelse
1:20 min

Åklagarkammaren i Karlstad har i dag beslutat återuppta en förundersökning om mordet på 4-årige Kevin i Arvika den 16 augusti 1998.

Förundersökningsledare i ärendet är chefsåklagare Niclas Wargren men även vice chefsåklagare Cecilia Aronsson på Åklagarkammaren i Karlstad kommer att bistå i arbetet.

– Jag har beslutat att återuppta förundersökningen då det i samband med den granskning av ärendet som SVT och DN gjort framkommit uppgifter som jag bedömer vara nya omständigheter som motiverar att förundersökningen återupptas, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Dessa uppgifter är bland annat de som kommit till uttryck i den framställan som försvararen skickade in till Åklagarmyndigheten i slutet av förra veckan med en begäran om ett återupptagande.

– Det är dock framför allt andra uppgifter som ligger till grund för mitt beslut att återuppta förundersökningen. Vad det är för uppgifter eller ens vad det är för typ av uppgifter kommer jag inte att kommentera ytterligare i nuläget. Nu råder förundersökningssekretess för att utredningen ska få de bästa möjliga förutsättningar att resultera i ett bra arbete, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Utredningsarbetet i ärendet kommer att samordnas av polisregion Bergslagen med utredare från polisområde Örebro och Dalarna samt med stöd av nationella operativa avdelningen (NOA).

Advokat Thomas Olsson kommenterar uppgifterna.
– Det är ett väldigt positivt besked, ett första steg mot att kunna ge de här bröderna återupprättelse för det de tvingats genomlida i snart 18 år. Vi har ju kännedom om ytterligare uppgifter som skapar allvarliga tvivel om hur det här ärendet handlades från början och som pekar på att de två bröderna är helt oskyldiga till den här händelsen.

– Vår målsättning är att få fram beslut från åklagare om att bröderna avförs från utredningen med motivet att det inte längre förelägger misstanke mot dem. När det finns, då får vi titta på vad man eventuellt kan vidta för ytterligare åtgärder.

Har du meddelat bröderna beskedet?
– Ja, och de blev väldigt glada.

En av de reportrar på Dagens Nyheter som jobbar med granskningen är Josefin Sköld.

– Det är så klart positivt att även myndigheterna tittar på det här och de tycks dela uppfattningen om att det finns frågetecken som man måste granskas vidare.

Vad är det för luckor och frågetecken du sett?
– En viktig del är att det saknas teknisk bevisning som binder bröderna till mordet. Det saknas vittnen, vad vi vet. Man förhörde barnen, utan juridiskt ombud, minst 31 gånger och både pressas hårt och rättas för att bekräfta teorin. Normalt sett förhör man barn max fyra gånger. Polisen var osäkra på hur kroppen kunde ha flyttas av barnen från brottsplatsen till fyndplatsen, utan märken i marken eller på kroppen. Det lämnades som ett frågetecken.

Vad pekar de experter som ni pratat med i granskningen på för svagheter?
– Bristen på teknisk bevisning och förhörens utformning. Dessutom finns inte själva erkännandet inspelat eller dokumenterat.

Relaterat

Mer om Fallet Kevin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".