En växel vid ett korsande järnvägsspår vid lokstallarna i Sundbyberg.
En växel vid ett korsande järnvägsspår vid lokstallarna i Sundbyberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt strejkhot mot tågtrafiken

Striden gäller regler för inhyrning av personal
1:25 min

I avtalsrörelsen har fackförbundet Seko lagt ytterligare ett varsel i dag. Det gäller banarbetare och andra tekniker vid järnvägen. Det är det tredje strejkhotet på arbetsmarknaden just nu och fler varsel kan komma.

Striden här gäller reglerna för inhyrning av personal som jobbar med järnvägsunderhåll.

Service- och kommunikationsfacket, Seko, anser att motparten, Almega, vill kunna dumpa löner genom att ge inhyrda sämre villkor. Almega å sin sida hävdar att facket kräver att få vetorätt mot inhyrning, vilket de på arbetsgivarsidan aldrig kommer gå med på. 

Seko har omkring 2 000 medlemmar på avtalsområdet, och skulle en strejk bryta ut som den är varslad från 17 maj kan den få stora konsekvenser för tågtrafiken. Enligt Almega skulle till exempel nedrivna kontaktledningar och solkurvor inte kunna åtgärdas och tågen stoppas på långa sträckor. 

Seko har också varslat om strejk för andra anställda inom spårtrafiken redan från fredag 12 maj. Då kan också en strejk bland specialstädare bryta ut. Ett varsel från Fastighets slår bland annat mot Volvo personvagnar och Ringhals kärnkraftverk, motparten är också här Almega och facken tar strid för att få igenom LO:s gemensamma krav på en låglönesatsning. 

Att det är oroligt nu i avtalsrörelsens slutspurt är tydligt. LO:s centrala bemanningsavtal är uppsagt, om det får en lösning eller går mot konflikt kan klarna i morgon, tisdag. Seko förbereder dessutom varsel inom telekombranschen, och det gör också Målarna som inte kan komma överens om arbetstidsregler med Måleriföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".