Två män i kostym framför en mikrofon.
Stefan Löfven frågades ut i KU om FN:s säkerhetsråd. Foto: Noella Johansson/TT

Stefan Löfven försvarade säkerhetsrådskampanjen i KU

Stefan Löfven: Bygger kampanjen på Sveriges utrikespolitik
1:22 min

Det fanns inga inslag av korruption i Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.
Det sa statsminister Stefan Löfven när han frågades ut i ämnet i konstitutionsutskottet i dag.

Mycket kom att handla om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd och huruvida den svenska kampanjen bedrivits på ett korrekt sätt, när statsminister Stefan Löfven frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott.

– Vi bygger kampanjen på Sveriges utrikespolitik. Vi är en intressant medpart på grund av ett långt långt arbete för att motverka hunger och svält, i fred och säkerhetsfrågor, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, jämställdhet och så vidare. Det är det som lägger grunden för säkerhetsrådskandidaturen inga konstiga åtaganden hit och dit, säger Stefan Löfven.

Statsministern upprepade under utfrågningen att regeringen inte har gett några ekonomiska utfästelser, det vill säga utrikespolitiska löften till andra länder i utbyte mot en röst.

Däremot förekom det så kallade röstbyten, som kan vara både ett ensidigt eller ömsesidigt beslut om att stödja olika kampanjer till internationella institutioner.

Löfven fick också återkommande frågor om biståndspengar som hade använts till kampanjen.
Men statsministern svarade att detta var i samband med ett klimatseminarium, vilket gör att man följer de regler som finns.

– Enbart för kandidaturen, så har man inte använt biståndspengar. I anslutning till när vi har ett seminarium så får vi använda biståndspengar enligt OECD:s regler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".