Två gubbar.
Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat under våren. Nu ska representanter för länderna mötas i Norge. Foto: TT

Uppgifter: Nordkorea och USA ska samtala i Oslo

1:13 min

Representanter för Nordkorea och USA kommer att ses för samtal i Oslo, det skriver norska NRK med hänvisning till japanska medier TBS News.

Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat under våren.

Nordkorea har genomfört nya robottest, och den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson sa i slutet av april att "USA:s strategiska tålamod" är slut.

Japanska medier citerar en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, som hävdar att amerikanska och nordkoreanska tjänstemän väntas hålla samtal i Oslo.

Tidpunkten för mötet ska inte vara klart än, men talespersonen ska ha uppgett att Kina hoppas att samtalen ska bidra positivt till relationen mellan USA och Nordkorea.

Norska utrikesdepartementet "önskar inte kommentera frågor knutna till eventuellt norskt engagemang i freds- och försoningsarbete", säger presstalespersonen Kristin Enstad till Ekot.

De senaste åren har Norge spelat en viktig roll i fredsprocessen efter det långa inbördeskriget i Colombia.

För drygt en vecka sedan sa påven Franciskus att ett tredje land, som Norge, bör försöka medla i dispyten mellan Nordkorea och USA, för att kyla ner en situation som, enligt påven, har blivit "alltför het" och ökat risken för en kärnvapenkatastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista