Kajsa Falasca, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.
Kajsa Falasca, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Facebook stänger av falska konton inför val

Samarbete med oberoende faktagranskare ska kontrollera artiklar
1:33 min

Facebook har stängt av tiotusentals falska konton innan det brittiska valet. Kajsa Falasca, medieforskare på Mittuniversitetet, välkomnar att någonting sker även om det är oklart vilka konsekvenser åtgärderna får.

Även tidigare har Facebook gjort flera åtgärder mot falsk information som sprids inför olika val. Kajsa Falasca säger att det är en viktig symbolisk handling. 

– Facebook har gått från att vara en aktör i medievärlden som sagt sig inte ha något ansvar för innehållet överhuvudtaget, till att nu har vänt och sagt att vi tar ansvar och vill se till att informationen på Facebook är tillförlitlig.

Förra veckan berättade Facebook mer om hur sajten har använts för att försöka påverka demokratiska val. Facebook började också beskriva en del av åtgärderna som företaget tagit. Bland annat har 30 000 falska konton blockerats inför det franska valet.

Nu kommer information om att tiotusentals konton blockerats även i Storbritannien inför valet om en månad, rapporterar The Telegraph.
Facebook arbetar även på att bättre kunna upptäcka både inlägg med falsk information och kontona som sprider dessa.

Det finns också ett samarbete med oberoende faktagranskare som ska kontrollera artiklar. De som inte håller måttet ska visas mindre i flödena och användare varnas om de försöker dela länkarna.

Hur åtgärderna slår får tiden utvisa men i slutändan kommer en del av ansvaret även ligga på användarna, säger Kajsa Falasca som tycker att användarna måste bli duktigare på källkritik.

– Vi människor är lite kognitiva latmaskar. Vi tar gärna till oss information som vi redan tycker och tänker på och då kan vi vara bristfälliga i vår källkritik. En sådan här diskussion kan göra att vi uppmärksammar frågan på ett större sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".